Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Educació pel desarmament
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Educació pel desarmament
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

En aquest seminari es proposa l’educació com un instrument fonamental per a l’eliminació de la concepció militarista del món. Diverses anàlisis i projectes demostren que la creació de pensament crític i la invitació a la reflexió donen com a resultat una major consciència, i per tant un camí cap a la pau.

Magnus Haavelsrud (Universitat de Noruega de Ciència i Tecnologia) afirma que: Pau, seguretat i desenvolupament són termes indivisibles”

Aquest pedagog ha desenvolupat principis per al desarmament a la UNESCO i entre la comunitat de professors a escala internacional. Destaca la importància multidimensional de l’educació per al desarmament: “L’educació per a la pau ha d’estar tant en la vida dels joves estudiants com en les polítiques”.

Els objectius pedagògics han de basar-se en un ensenyament participatiu, en què pensar i no en com pensar. "El primer pas és entendre la violència, conèixer les seves causes i proposar visions d’un món sense violència; entendre què succeeix per passar a pensar què hauria de succeir". A més, considera fonamental el traspàs de recursos del pressupost militar a la salut, l’habitatge, etc., i “no només es tracta d’eliminar els exèrcits, també cal actuar sobre l’R+D i la tecnologia per propiciar un desarmament real”.

Miguel Marín Bosch és un diplomàtic retirat, i professor mexicà d’ascendents barcelonins. Va formar part del gabinet d’afers exteriors del govern de Vicente Fox i actualment col·labora amb la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Informa en aquesta sessió del projecte en què ha col·laborat, “Estudi per l’educació per al desarmament i la no-proliferació d’armes”: “La meta és informar als ciutadans i habilitar-los per fer un canvi positiu combatent la ignorància.” “S’ha de mirar de crear consciència.”

Finalment, Antonio Bandeira (coordinador de l’ONG Viva Rio, viceministre de Benestar a Brasil entre 1986-1987, subsecretari de Cultura a l’estat de Río de Janeiro entre 1987-1990 i assessor en el gabinet presidencial entre 1996-2000) presenta el projecte de l’ONG Viva Rio dut a terme a Brasil entre milers de joves de les favelas i que, a través d’esdeveniments lúdics, concerts de grans ídols mediàtics i les posteriors taules rodones, i campanyes en les quals domina el sentit de l’humor (una d’aquestes consistia a equiparar l’ús del revòlver amb una disfunció erèctil), es poden aconseguir resultats molt positius entre els joves dels cinturons de les ciutats.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Cap a un món sense violència
 
RS Dona, Pau i seguretat
 
RS Sessió de clausura
 
RS Les condicions de la pau. Els joves i la construcció de la pau
 
RS Educar i mobilitzar per una cultura de pau (sessió plenària)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.