Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Del consens de Washington a una nova governança global > Banc central global
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Banc central global
Diàleg de referencia: Del consens de Washington a una nova governança global

Cal definir un nou consens global respecte l’actual, en què hi ha una distància abismal entre els països en vies de desenvolupament i els països rics del primer món.

Actualment, és comú considerar que el mercat és més eficaç que els governs i les institucions públiques. Tanmateix, tal i com afirma Joseph Stiglitz, són elements que haurien de ser complementaris i no haurien de competir entre si. Afirma que " el paper del govern és imprescindible en la regulació del mercat financer, ja que aquest pot contribuir en la creació de mercats i donar-los suport". No es pot parlar de Consens de Washington, ja que més que un consens, es tracta d’una imposició dels Estats Units.

En el nou consens, que podria crear-se a partir d’aquesta conferència, caldria apuntar uns principis que permetin la participació en l’economia mundial de tots els països. Amb una economia mundial més estable es pot aconseguir que, per exemple, a l’Amèrica Llatina hi hagi un progrés més gradual i eficient, no com actualment, en un món de liberalització i privatització absolut.

En referència a aquesta qüestió, Calvo sentencia que “cal crear un nou banc central global, ja que ni el Banc Mundial ni el FMI compleixen aquestes característiques”, d’aquesta manera es podrà ajudar els països en vies de desenvolupament. A més, un organisme com aquest podria prevenir una crisi mundial en un moment de xoc econòmic sobtat. També Hausmann reclama que “al mercat internacional hi ha molts riscos econòmics i hi ha d’haver una agenda internacional per tal de solucionar-los i prevenir-los”.

Proposta:
Cal crear un nou consens que ofereixi a tots els països l'oportunitat de participar en l'economia mundial. A més, cal crear un nou Banc Central Global per poder prevenir crisis mundials.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS Cap a un altre món possible: com regular democràticament els mercats financers?
 
RS Com fer just el comerç global?
 
RS La reforma de les institucions econòmiques internacionals
 
RS Ètica i globalització: valors globals, valores locals