Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Informació. Poder i ètica al segle XXI > Precarietat laboral, una amenaça a la qualitat informativa
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Precarietat laboral, una amenaça a la qualitat informativa
Diàleg de referencia: Informació. Poder i ètica al segle XXI

La precarietat laboral a la qual han de fer front diàriament molts treballadors de la premsa, i l’ús inadequat dels becaris o ajudants per part de les empreses, va ser denunciada al diàleg «Informació. Poder i Ètica» com un procés d’explotació laboral que a més a més atempta contra la qualitat informativa.

Josep Carles Rius, subdirector de La Vanguardia, va lamentar que les empreses aprofitin l’excés d’oferta per aconseguir «mà d’obra barata», en situacions de clara explotació de salaris i horaris de feina.

En el mateix sentit, Aidan White, secretari general de la Federació Internacional de Periodistes, va qualificar aquesta situació d’escàndol, ja que «es produeix un plantejament corrupte d’explotació dels periodistes joves amb la pretensió de fer-los treballar de franc, o amb salaris molt baixos, i sense protecció social».

Problemàtica:
Molts mitjans apel·len a la necessitat laboral per explotar els seus treballadors. S’utilitzen els becaris per cobrir les mancances d’infraestructura, alhora que es deixa de banda l’objectiu primordial de formació d’aquests becaris.

Proposta:
Aplicar les lleis per dignificar les condicions de treball dels periodistes.

Postures:
Josep Carles Rius, subdirector de La Vanguardia, va afirmar que les empreses aprofiten l’excés d’oferta per aconseguir mà d’obra barata. «Hi ha projectes periodístics basats en l’explotació de la mà d’obra barata. Això provoca la sobreexplotació de joves que treballen de franc i sense protecció social», va afirmar.

Fernando González Urbaneja, president de l’Asociación de la Prensa de Madrid, va denunciar la utilització que molts mitjans fan dels becaris per cobrir llocs de treball que haurien d’ocupar periodistes amb contracte. «Els becaris són una perversió del sistema. No poden ser els substituts per a les vacances, sinó que han de ser un cost per a les empreses, les quals han de contribuir a la seva formació», va afirmar.

Conclusions:
Molts mitjans de comunicació aprofiten la quantitat de demanda de treballadors i no compleixen les condicions laborals que exigeix la llei. Des d’aquest diàleg es va fer una crida als treballadors perquè denunciïn aquestes situacions, però també es va coincidir que sense el suport jurídic corresponent aquesta situació no tindrà una solució ràpida.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 
AS Què s’amaga darrere la teva roba? El treball de les dones a les cadenes de producció globalitzades
 
IF Explotació sanitària, dopatge i dopatge tecnològic.
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
RS Lectura crítica de premsa escrita i creació d'opinió pública. El cas de l'11-M.