Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > VIH/SIDA i diversitat cultural: un diàleg entre Nord i Sud
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
VIH/SIDA i diversitat cultural: un diàleg entre Nord i Sud
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Els ponents d'aquesta activitat han estat: Hakima Ouarab (Marroc), Lucy Vargas (Nicaragua), Ousseynou Niang (Senegal), Kylah Felizar (Filipines), Christian Gladel (ONU), Tomás Jiménez (ONU), Carlos Pavel Smith (Panamà), Elisabeth Fabul (República Dominicana), Marta Pérez (Barcelona) i Silvia Egea (Barcelona)

En aquesta conferència un grup de joves de diversos països presenten la situació existent en els seus respectius països pel que fa al tema de la SIDA i els joves.

Marroc: Els esquemes mentals i socials dels marroquins són una important barrera, ja que els factors religiosos i culturals creen la visió que la SIDA és un càstig de Déu i que no es pot prevenir. Per tal de fer-les conscients del problema cal usar termes que aquestes persones puguin entendre, no termes mèdics o científics. Cal fer-los arribar el missatge, encara que sigui a través de canals informals, buscant els seus punts de reunió i els espais on se sentin còmodes.

Nicaragua: El principal problema és la manca d'accés a la informació existent sobre la SIDA, principalment per la influència de la religió cristiana en el tema. Els manuals de prevenció de la malaltia, creats per a les escoles, van haver de ser retirats per la pressió de l'Església i, actualment, la informació s'ha de proporcionar fora dels centres educatius. El col·lectiu de menors de 25 anys és un dels més afectats.

Senegal: Es proposa promoure la prevenció a països del Tercer Món a través de la provisió de material sanitari higienitzat per a la realització de ritus que impliquin substàncies corporals. També es creu convenient la informació per als immigrants que arriben als països desenvolupats, ja que sovint agafen aquí la malaltia i quan tornen cap al seu país la transmeten.

Filipines: La SIDA s'ha convertit en una autèntica epidèmia, perquè no hi ha suficient informació sobre el tema. La gent es pensa que no pot contraure la malaltia perquè aquesta afecta els grups socials marginals. Un altre problema és que el govern se centra a combatre la pobresa, la SIDA no és una prioritat. Cal afegir que la religió majoritària és la catòlica, la qual cosa suposa un problema més per als programes de prevenció (preservatius).

Panamà: D'una població de 3 milions d'habitants, 25.000 són seropositius. Això és conseqüència que el govern no va iniciar cap programa de prevenció de la malaltia fins que el problema no va agafar una certa magnitud; a més, els programes se centren en les ciutats però no pas en els pobles indígenes. Cal crear vies per tal que els mètodes preventius arribin a aquestes comunitats. Un altre dels problemes és l'elevat cost dels medicaments genèrics per lluitar contra la malaltia, ja que la majoria de la població no s'ho pot permetre.

Barcelona: Adverteixen que "no es pot abaixar la guàrdia" creient que la SIDA, gràcies als antiretrovirals, és una malaltia crònica amb la qual es pot conviure. Cal seguir també amb la lluita contra la marginalització dels infectats. Finalment defensen una visió sana de la sexualitat i facilitar l'accés al preservatiu i als recursos sanitaris.

Els Deu manaments de l'ONU contra la SIDA són:
1. Acceptació vs. Negació. Parlar de la SIDA.
2. Informació vs. Silenci.
3. Diàleg vs. Confrontació. No culpem les persones infectades.
4. Inclusió vs. Exclusió. Siguem solidaris.
5. Prevenció vs. Negligència. La prevenció de l'epidèmia és essencial.
6. Protecció vs. Exposició. Cal prendre mesures.
7. Atenció vs. Abandó. Promoure la prova del VIH.
8. Defensa vs. Protecció. Defensar els drets dels afectats.
9. Cooperació vs. Desunió. Participem en una resposta solidària.
10. Acció vs. Reacció. Actuem sobre l'epidèmia de manera immediata.

Més informació a: Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat, www.centrejove.org

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS El VIH/SIDA en el llenguatge de la cultura
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS Accés a les intervencions en salut
 
RS Aliances en la matèria de salut per corregir desequilibris.
 
RS L’estat de la salut en el món i els seus determinants
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.