Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Musulmans afroamericans: crear ponts per a la pau i l'acció social en col·laboració
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Musulmans afroamericans: crear ponts per a la pau i l'acció social en col·laboració
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Hi ha diferents aspectes que han envoltat l'evolució dels musulmans afroamericans als EUA.

Les problemàtiques que han hagut de superar no provenen només de la integració multiracial, bandera de lluita els anys cinquanta i seixanta, sinó de molt abans. El seu origen es remunta als primers temps de l'esclavitud, quan els traficants d'esclaus importaven a Amèrica del Nord habitants de diferents regions d'Àfrica, que alhora portaven la tradició de les seves tribus originàries o, en el cas d'uns altres, ja havien abraçat l'islamisme des de feia molt de temps.

Això va suposar la incorporació d'un llegat cultural que es desconeixia fins fa molt poc i que evidentment forma part del ric patrimoni històric de la societat afroamericana en general.

Els esclaus no només es van enfrontar a la dura feina en una plantació, a un país diferent i a una llengua nova. També es van enfrontar al coneixement d'altres integrants de la seva mateixa ètnia amb altres creences i fins i tot amb altres llengües.

L'adaptació d'aquesta població a aquesta societat aliena, diferent i carregada de prejudicis no va ser gens planera després de la Guerra Civil, però sí que es va accelerar. I fins al segle XX no s'ha exterioritzat la inquietud de lluitar pels interessos tant civils com religiosos.

Si bé la lluita pels drets civils va ser cruenta i angoixant, reflectia el sentiment d'un percentatge important de la població afroamericana, ja que afectava a tothom. El debat sobre els musulmans afroamericans va ser més difús, ja que concernia una part més petita de la població.

Va ser Malcolm X qui va reorientar els objectius dels practicants de l'islamisme, de manera que es va lluitar no només per guanyar-se el respecte a una fe diferent, sinó també per reivindicar el paper de la societat afroamericana en el context de desigualtat amb la societat blanca.

Des d’aleshores hi va haver una incipient obertura al diàleg interreligiós i també a la dinamització d’un rol social fins aleshores monolític.

Aquesta lluita encara continua, però les directrius ara estan més clares. Encara més en aquests moments en què el "fonamentalisme islàmic ha sabotejat la sensació de benestar general després de setembre del 2001", sosté Amir Al-Islam. "Si abans de l’11 de setembre érem considerats perillosos per ser negres, després ho vam ser el doble, per ser negres i musulmans", emfatitza.

Tan important com merèixer consideració per la diversitat del color de la pell ho és el fet de posseir una tradició religiosa i un estil de vida diferent, situació que els ha comportat moltes vegades fer un diàleg interreligiós dintre de les mateixes famílies.

Els musulmans afroamericans creuen en una connexió entre islam i treball social donada pel mateix Mahoma i és per això que porten a terme nombroses iniciatives en aquest àmbit: educació, salut, treball, diàleg multiconfessional, etc. En poques paraules, es tracta de crear una consciència d’autosupervivència en un sentit altament positiu i canalitzat cap a la pau.

Per ells, la violència que s'està produint en la societat nord-americana prové dels poders de l’establishment i afecta a tothom de la mateixa manera. En conseqüència, advoquen pel poder transformador de la no-violència en la superació de la injustícia a escala global.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS El diàleg judeocristià: la potencial contribució a un diàleg interreligiós més ampli
 
RS Dialogar en mig de la violència
 
RS Avenç dels drets polítics i socials de la dona.
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
RS Diversitat cultural i igualtat d’oportunitats en el món del voluntariat
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.