Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Construint l’autèntica seguretat: desenvolupament i desarmament
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Construint l’autèntica seguretat: desenvolupament i desarmament
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

La cita "La pau no és una ràfega de vent, sinó una pedra que cal esculpir dia a dia” de Miquel Martí i Pol presideix l’última jornada del Diàleg “Cap a un món sense violència”, que ha consistit en un intensa reflexió sobre del concepte de seguretat humana. Els ponents han defensat aquest terme en front al que mantenen els governs actuals, que consisteix més aviat en una seguretat nacional i que depèn absolutament d’una concepció de defensa militaritzada.

Per Rafael Grasa, professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona, la seguretat humana és una expressió complexa, basada en tres significats: “és una síndrome, una sèrie de símptomes que s’expressa en forma de canvis en la societat; és un projecte estratègic que cal seguir pels moviments socials i organitzacions pro drets humans i desarmament; i és també un concepte que només serà útil si el seu significat es restringeix”.

Jackie Cabaso, directora executiva de Western States Legal Foundation, organització que lluita per l’abolició de les armes nuclears, proposa “redefinir a fons la seguretat en termes humans i ecològics”. “Estats Units no és el culpable de tots els mals del món, però està clar que és un mal protagonista”. “Els valors de la no-violència han de ser el pensament crític, la democràcia, la justícia, la sostenibilitat… i el sentit de l’humor”.

Vicente Martínez Guzmán, doctor en Filosofia i Sociologia de la Universitat de Castelló, director de la càtedra UNESCO de Filosofia per la Pau i codirector del Máster Internacional en Estudis per la Pau i el Desenvolupament, aposta per una “potenciació, més que de la seguretat humana, de la confiança humana en la possibilitat de realització de tots els éssers humans”. Parla de la por com a resultat del coneixement de la fragilitat i vulnerabilitat humana, i com a agent conductor d’una seguretat armada. Reflexiona també sobre l’extensió de les certeses dels països occidentals a altres països, que ha impedit que desenvolupessin les seves pròpies certeses.

Per Jose Antonio Sanahuja, professor de la Universitat Complutense de Madrid, “el discurs neolliberal simplifica i enfosqueix una realitat molt complexa i es basa en uns interessos hegemònics i corporatius”. És obligació dels països reduir la taxa de pobresa, reforçar les polítiques internes dels països del Tercer Món i les exteriors dels països rics, i reduir el deute extern. Sanahuja realitza una crítica feroç a l’anomenada “Llei Solana” de la Unió Europea, en la qual es promulga un augment en la seguretat davant de problemes com el terrorisme internacional, però passa per alt el terme justícia.

La despesa dels Estats Units en la guerra de l’Iraq ha estat d’uns cent cinquanta mil milions de dòlars; amb aquesta xifra s’haurien cobert les ajudes mundials de tres anys, i suposa el doble de la quantitat prevista per assolir els Objectius del Mil·leni.”

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió de clausura
 
AS Cap a un món sense violència
 
RS Desarmament (sessió plenària)
 
RS Dona, Pau i seguretat
 
RS Educació pel desarmament
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.