Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Justícia Internacional > Cap a una Justícia internacional. Justícia sense fronteres al segle XXI?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Cap a una Justícia internacional. Justícia sense fronteres al segle XXI?
Diàleg de referencia: Justícia Internacional

L'optimisme vers la implantació de la justícia internacional, l'avís a les Nacions Unides (ONU) perquè adapti el Consell de Seguretat a la realitat actual i s’allunyi del context de la Guerra Freda que encara manté, i la importància de les ONG per al ple desenvolupament del Tribunal Penal Internacional (TPI) han estat els missatges principals divulgats pel membre del Tribunal Constitucional de Sud-àfrica i antic fiscal en cap dels tribunals internacionals per a l’antiga Iugoslàvia i Ruanda, Richard Goldstone.

Goldstone ha afirmat que “hi ha espai per a l’optimisme en l’evolució de la justícia internacional. Tot va començar amb els tribunals de Nuremberg i Tokyo després de la segona Guerra Mundial. Posteriorment, els tribunals per a l’antiga Iugoslàvia i Ruanda han demostrat el seu èxit”. Finalment, el TPI comptarà amb un centenar de països que l’hauran ratificat a finals d’aquest any, més de la massa crítica dels seixanta estats que eren necessaris per a la seva aplicació segons l’Estatut de Roma aprovat el 1998.

En aquest sentit, el jutge Goldstone ha ressaltat el paper de les ONG en l’impuls i el desenvolupament de l’aplicació de la justícia internacional i del TPI, el qual emana de la pròpia ONU, i té, en principi, independència respecte el Consell de Seguretat.

És precisament en aquest punt en que Goldstone creu que “actualment cal canviar l’estructura del Consell de Seguretat de l’ONU, amb cinc membres amb dret a veto que no es corresponen a potències actuals com Alemanya o Japó, país que dóna molts fons a l’ONU, o amb països africans. L’ONU ha de pensar ara en noves normatives adaptades al món actual”. El jutge Goldstone també ha recordat a l’ONU que cal treballar per controlar els ‘mercenaris moderns’, persones que treballen per a empreses privades en conflictes bèl·lics.

Sobre el paper dels Estats Units, que s’oposa a ratificar el TPI, ha recordat que, finalment, ha hagut de tornar a demanar a l’ONU que es pronunciï sobre Iraq, perquè, ha dit Goldstone, “s’han adonat que no tenen poder suficient per ser, ells sols, la policia del món” . També ha recordat als Estats Units que “és molt perillós i confús utilitzar la frase ‘guerra contra el terrorisme’. El terrorisme és un crim, no una guerra, i s’ha d’utilitzar la llei contra el crim per aturar-lo, en comptes de la guerra” .

Una altra conclusió que Goldstone ha ressaltat al Diàleg és que, actualment, s’han incorporat al dret internacional temes impensables fa poc, com ara la violència de gènere o l’esclavitud sexual de les dones durant un conflicte bèl·lic.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Funció dels organismes governamentals i no governamentals en la promoció de l'ús del dret internacional per al foment de la pau, el desenvolupament sostenible i la diversitat cultural
 
IF L'impuls de la societat civil a la justicia internacional
 
RS Els drets humans en temps present i en temps futur: l’actualització i el desenvolupament de la Declaració dels Drets Humans en el nou mil·leni.
 
RS Presentació del Diàleg 'Justícia Internacional'
 
IF La corrupció com a vulneració dels drets humans
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.