Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Juguem a ser una associació
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Juguem a ser una associació
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

L’ajuntament de Paterna (València) ens presenta un exemple de com la participació al voluntariat pot influenciar els estudiants d’educació secundària. Mitjançant el treball dinàmic a l’aula, aquest projecte pren forma com una assignatura de l’ESO o el Batxillerat on s’ensenya a obrir els ulls al món tractant temes com la drogodependència o les disminucions físiques i psíquiques. La metodologia emprada es podria internar dins del grup de l’animació sociocultural, on es potencien també les instal·lacions existents a la ciutat organitzant sortides culturals.

L’assignatura es presenta com una alternativa a la religió i tracta temes que escullen els mateixos alumnes: maltractament a les dones, lleure juvenil, medi ambient, educació sexual... Ells mateixos seran els encarregats de crear una associació (amb tot el què comporta: càrrecs, llibre d’actes...) que ajudarà el grup social que hagin escollit i per tal de fer-ho disposaran d’una subvenció econòmica real, donada per diferent associacions i entitats que col·laboren en el projecte. Ells hauran d’administrar els diners, que normalment són uns 200 euros.

L’assimilació del projecte es divideix en diferents fases:
1)Coneixement: Els alumnes han d’aprofundir en la teoria del tema escollit mitjançant recerca bibliogràfica.
2)Investigació: Aquest és el moment en què surten al carrer i visiten centres especialitzats.
3)Planificació: Elaboren un informe tant dietari com econòmic sobre on aniran destinats els diners.
4)Acció: Tot el que han pensat ho duen a terme imprimint fulletons explicatius, fent una conferència per conscienciar...
5)Avaluació: La nota que reben no comptarà per fer mitjana en el currículum.

Finalment, hem realitzat una activitat pràctica, que duu el títol El món que ens envolta, i que simplement ha consistit a agafar una notícia del diari i transformar-la amb retoladors, tisores, etc. fins a donar-li la significació que nosaltres hi hem trobat al darrera.

Problemàtica:
Aconseguir una major participació al voluntariat entre la joventut.

Proposta:
Incloure una assignatura, alternativa a la religió, on es fomenti el voluntariat i s’ensenyi l’organització interna d’una associació.

Bones pràctiques:
S’ha dut a terme aquesta assignatura amb bons resultats en tot els instituts de secundària de Paterna, ja que la normativa vigent reafirmava la postura dels educadors.

Conclusions:
S’ha conclòs que una assignatura així és necessària a qualsevol institut, només falta voluntat per fer-ho per part dels educadors.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Cultura de la participació
 
RS Xarxes de participació juvenil en l’àmbit local: models i reptes
 
RS Llenguatges alternatius a la violència
 
RS Experiències i reptes de la participació política juvenil a l’Amèrica Llatina: cap a la creació d’una agenda comú
 
IF Joves desesperançats
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.