Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Cap a un altre món possible: com regular democràticament els mercats financers?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Cap a un altre món possible: com regular democràticament els mercats financers?
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Aquest acte organitzat per la Consulta Justícia Global ha debatut com, mitjançant la regulació, els països més desafavorits podrien treure partit dels fluxos econòmics per al seu desenvolupament.

L’expert de la Comissió Econòmica per a l’Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), Daniel Titelman, ha explicat que els països en desenvolupament, històricament dependents del finançament dels països rics, a partir dels anys 90 van créixer gràcies a l’entrada de nous agents inversors com ara els fons de pensions i van esdevenir, així, economies emergents. La inversió d’aquests recursos d’estalvi en les economies d’aquests països va fer créixer el seu desenvolupament de forma notable. Ara bé, com Titelman ha il·lustrat, el problema és la volatilitat dels mercats financers, que oscil·len en funció de factors múltiples i de les decisions —sovint poc fonamentades— dels inversors.

Els països pobres depenen fonamentalment d’aquestes inversions per a poder desenvolupar-se, i és per això que cal crear unes institucions que regulin els mercats financers i ajudin, així, a estabilitzar les inversions. D’alguna manera, es tracta de governar, mitjançant institucions democràtiques, la globalització econòmica. Aquesta regulació s’hauria de fer tant en l’àmbit global com en el regional i el nacional. En conclusió, cal regular l’economia, procurant que els fluxos de capital segueixin arribant als països en desenvolupament, i que aquestes inversions siguin més estables perquè afavoreixin realment el seu desenvolupament.

Precisament, a la xerrada també s’ha abordat la necessària implantació de la Taxa sobre les transaccions de canvi (TTC) —també coneguda com a taxa Tobin— per a lluitar contra l’especulació financera i redistribuir la riquesa al món. Es tracta d’un impost que gravaria els moviments de capital a curt termini, és a dir, aquells que són clarament especulatius. La taxa Tobin és una de les propostes més concretes fetes pels moviment socials per a recuperar el control democràtic dels mercats financers internacionals. Per explicar-ho, la sessió ha comptat amb la presència de la responsable de relacions internacionals de l’Associació per a la taxació de les transaccions per l’ajuda al ciutadà (ATTAC), Anna Maria Garriga.

“L’economia és per prendre-se-la seriosament, no pas pel joc i per a l’enriquiment d’uns quants especuladors. Qui vulgui jugar, com en un casino, haurà de pagar”. Aquesta és l’efectiva comparació que Anna Maria Garriga ha utilitzat per a justificar la imposició d’aquesta taxa del 0,1% sobre les transaccions de canvi. El principal motiu de resistència que troba l’aplicació de la taxa Tobin per part del món financer és que l’impost eliminaria el secret bancari i deixaria al descobert molts paradisos fiscals.

Al seu torn, el director de la Consulta Justícia Global, Antoni Comín, ha sistematitzat alguns dels conceptes exposats pels seus companys de taula. Gràcies a les tecnologies de la informació i la comunicació, a partir dels anys 90 s’ha creat una xarxa financera global. Així doncs, “de tots els mercats, el que està més globalitzat és el financer”, ha assegurat el director de la Consulta Justícia Global. Aquest mercat financer global es caracteritza, com hem dit, per una enorme interconnexió i per una gran complexitat que fa que només els experts puguin treure’n profit. Així mateix, durant les últimes dècades s’ha donat un increment desorbitat de la circulació d’aquests capitals financers. A banda, aquesta circulació de capitals és completament lliure, desregulada i molts cops incoherent.

Comín ha explicat que, al capdavall, la taxa Tobin no suposaria res més que pagar un preu molt baix per un bé públic que no té preu: l’estabilitat. No pot ser que el comportament inestable dels mercats financers determini el desenvolupament dels països d’economies emergents. Han d’existir sistemes democràtics de regulació i institucions multilaterals que els controlin. Per tant, el repte és fer que els mercats financers no només maximitzin la rendibilitat dels inversors, sinó que tinguin com a prioritat assegurar el progrés econòmic dels països que ho necessiten.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS Sessió plenària inaugural i sessió plenària de cloenda. Diàleg “Contribuint a l'Agenda Global”.
 
RS Com fer justa la globalització?
 
AS Governar la globalització des del treball
 
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.