Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Del consens de Washington a una nova governança global > Desigualtat i riquesa
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Desigualtat i riquesa
Diàleg de referencia: Del consens de Washington a una nova governança global

Paul Krugman

El procés de globalització ha accentuat les diferències entre rics i pobres, no només als països en vies de desenvolupament, sinó també als països desenvolupats. Per sorprenent que pugui semblar, els últims anys les desigualtats als Estats Units han augmentat. La diferència està en el grau d’educació, ja que els estudiants universitaris, en comparació amb els que no tenen estudis superiors, reben uns ingressos més elevats quan s’incorporen al mercat laboral, però les diferències també s’han accentuat entre els que tenen una titulació, depenent dels estudis cursats.

Paul Krugman reconeix que abans de 1999 pensava que l’obertura de les economies de Llatinoamèrica era bona per a la redistribució d’ingressos, prenent com a exemple l’evolució dels “tigres asiàtics”, però posteriorment es va adonar que l’obertura dels mercats no va provocar l’augment dels impostos, de manera que la redistribució esperada no va tenir lloc.

En el cas dels Estats Units el creixement de les desigualtats no està relacionat amb l’economia, sinó amb fenòmens complexos com ara les qüestions sociològiques i les “relacions de poder”.

Quines polítiques proposa Krugman per lluitar contra la desigualtat? L’autor proposa polítiques de redistribució que permetin a les classes més pobres de la societat millorar la seva qualitat de vida. No cal invertir una gran quantitat del PIB; amb només un 2% del PIB n’hi hauria prou.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS Debats sobre les noves agendes de creixement i desenvolupament
 
RS Cap a un altre món possible: com regular democràticament els mercats financers?
 
RS Cultura, desenvolupament i models socioeconòmics: una visió comparada d’Àsia i Amèrica Llatina- Debat
 
AS Diàleg Orient-Occident
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.