Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > La fe més enllà de les religions
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
La fe més enllà de les religions
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Aquesta conferència, impartida pel professor Giulio Cipollone, tracta de ressenyar els aspectes transcendentals relacionats amb el concepte de fe.

La història de les religions ha ensenyat que els creients són, d'una forma o altra, éssers en constant recerca de la santedat. No obstant això, els anomenats “sants” han estat persones que han anat més enllà de les seves pròpies creences.

Aquesta creença, que és el sentir individual enfront de Déu o un altre ésser de similar divinitat, és allò que anomenem fe. La fe podria definir-se com “l’adhesió de l’ésser humà cap a un projecte de Déu sobre el cosmos”, però també connota fidelitat cap a allò diví.

En els últims temps, hem vist com s'ha distorsionat aquest concepte per incitar a l'enfrontament no només religiós, sinó també polític i social. Així, s’ha oblidat que la fe no és patrimoni absolut de ningú, ja que és universal, és un fet inherentment humà i només depèn de les persones buscar el consens i la concòrdia.

Si la fe va de la mà de la religió o d’un sentir espiritual determinat, formem part “d’un sistema que ha de ser solidari”, com va dir Durkheim. I perquè la fe sigui un acte generós, cal ser constantment autocrític per recordar que cap religió és millor que una altra.

La fe obliga a practicar la tolerància, les arrels de la qual estan en la igualtat de tots els homes davant els ulls de Déu. Així mateix, la tolerància fa entendre la necessitat d'escoltar i fer un espai a l'altre.

En Déu no hi ha intolerància. Aquest és un fet exclusivament humà, que en molts casos deriva de les directrius d'alguns poders religiosos.

La diversitat cultural entre els homes ha estat establerta per mandat diví, per aquest motiu som testimonis del pluralisme universal. Cada religió correspon a una cultura particular i cada vegada més s'entén la religió com “una altra realitat de la fe”.

Els conflictes generats a causa de la fe no serveixen de res. La fe veritable ha de construir justícia. Avui mateix podem dir que “no hi ha cap religió del món que no hagi de demanar perdó a una altra”, segons Cipollone.

A més a més, s'ha de fer una relectura oberta i pluralista amb altres perspectives de fe per reescriure la història i construir un món millor.

Cal recuperar el sentit de la fe més enllà de la pertinença a una religió. Potser també cal descobrir novament l'organització humana en el projecte home–Déu, però potenciant sempre la religió. I més enllà de les religions, la fe crida a l'esperança en un món més just.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació
 
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
IF Cultural Competence
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.