Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El món, avui > Canvi d'estructures dels organismes internacionals
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Canvi d'estructures dels organismes internacionals
Diàleg de referencia: El món, avui

Cal canviar les estructures dels organismes internacionals (ONU, BM, FMI i OMC), les quals estan obsoletes i no són capaces d’afrontar els conflictes globals actuals.

A mitjà termini s'han de canviar les estructures obsoletes dels organismes internacionals. En aquests moments, la pressió es pot fer des de la societat civil i des del gruix de països membres contraris al poder que controlen pocs estats.

Els organismes internacionals (ONU, BM, FMI i OMC) van ser creats després de la II Guerra Mundial, en un context de Guerra Freda. Aquest context ha donat pas a la globalització després de la caiguda del mur de Berlín.

Les estructures d’aquests organismes no són democràtiques ni igualitàries. Els països que fan negoci amb la guerra són els que exerceixen el dret a vet al Consell de Seguretat de l’ONU, són els que controlen l’FMI i el Banc Mundial.

L’estructura obsoleta i no igualitària es contradiu amb l’actual món globalitzat. Cal readaptar aquests organismes al marc global actual. A curt termini es pot pressionar des dels països membres i la societat civil per desmantellar el control que hi tenen uns pocs estats. Les organitzacions en xarxa de la societat civil a nivell internacional són les que substitueixen en molts casos el paper d’aquests organismes internacionals.

Malgrat que és una de les vies més clares per al canvi, existeixen dubtes sobre si la pressió de la societat civil i dels països membres poden eliminar l’actual estructura de poder dels organismes internacionals.

Problemàtica:
Els organismes internacionals (ONU, BM, FMI i OMC) van ser creats després de la II Guerra Mundial, en un context de Guerra Freda. Aquest context ha donat pas a la globalització després de la caiguda del mur de Berlín. - Les estructures d’aquests organismes no són democràtiques ni igualitàries. Els països que fan negoci amb la guerra són els que exerceixen el dret a vet al Consell de Seguretat de l’ONU, són els que controlen l’FMI i el Banc Mundial. - L’estructura obsoleta i no igualitària es contradiu amb l’actual món globalitzat.

Proposta:
Cal readaptar aquests organismes al marc global actual. - A curt termini es pot pressionar des dels països membres i la societat civil per desmantellar el control que hi tenen uns pocs estats. - Les organitzacions en xarxa de la societat civil a nivell internacional són les que substitueixen en molts casos el paper d’aquests organismes internacionals.

Postures:
Dubtes sobre si la pressió de la societat civil i dels països membres poden eliminar l’actual estructura de poder dels organismes internacionals.

Conclusions:
A mitjà termini s'han de canviar les estructures obsoletes dels organismes internacionals. En aquests moments, la pressió es pot fer des de la societat civil i des del gruix de països membres contraris al poder que controlen pocs estats.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
IF L'alternativa de les xarxes civils internacionals
 
RS La lluita pels drets humans: un combat permanent perquè un món més just sigui possible
 
IF La nova guerra global del segle XXI
 
IF Una acció responsable per a aconseguir el canvi