Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Capacitació de les dones joves mitjançant una tutoria per tal que puguin participar a la vida política
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Capacitació de les dones joves mitjançant una tutoria per tal que puguin participar a la vida política
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Amb la idea de capacitar les dones joves per tal que participin a la vida política, el Consell Suís d’Activitats per a la Joventut va desenvolupar, fa quatre anys, el programa Dona a dona. El seu objectiu és facultar les dones joves per tal que ocupin un lloc més alt a les organitzacions i la política, i tinguin més responsabilitats en l’àmbit social. En resum, intenta assolir el possible canvi de la igualtat de llocs de treball, entenent que el marc en què es desenvolupa el projecte implica que «la política és tot allò social», com remarca Marie-Christine Fontana, membre del Consell Suís d’Activitats per a la Joventut.

El programa Dona a dona consisteix en un mentoring de parelles: una dona jove té de mentora una dona amb experiència i coneixements de la política, l’administració o l’àmbit de les organitzacions no governamentals (ONG), que l’ajuda durant un any a desenvolupar la seva personalitat i les seves capacitats, a través de diverses trobades o de la participació en l’àmbit de treball de la mentora. Les parelles formades tenen plena capacitat de decisió sobre l’organització de la seva feina conjunta (nombre de reunions, etc.). Cada any hi participen al voltant de 25 joves, assessorades per diferents mentores.

Els resultats obtinguts fins ara de passar de la teoria a la pràctica han estat molt positius. Les enquestes reflecteixen que tres quartes parts de les participants afirmen que tenen menys respecte a determinades situacions, han après estratègies d’actuació i comportament en diferents àmbits i saben com reaccionar davant determinades situacions. D’altra banda, el terç restant reconeix que el programa li ha permès conèixer gent i prendre part en projectes en què, si no fos per això, no hauria pogut participar. A la pràctica, s’ha constatat també la participació de les dones a les llistes electorals i la potenciació del mentoring a les universitats o les files més joves dels partits polítics.

A Suïssa hi ha diferents tipus de mentoring:

1.- Parelles: programa Dona a dona. L’any que ve es plantejaran si aquest programa, que també compta amb el suport de la Comissió Estatal per a Preguntes de les Dones, té continuació.
2.- Peer: grups de dones joves que tenen en comú determinats temes, com ara tesis doctorals, intercanvien experiències, problemes, etc., i conviden un mentor per tal que les ajudi.
3.- E-mentoring, a través d’Internet.
4.- Fòrums als quals la gent es pot connectar.

Per participar al programa Dona a dona només cal tenir entre 16 i 35 anys, viure a Suïssa, tenir clars els objectius que es volen desenvolupar, saber que durant un any cal assistir a les trobades amb la mentora i escriure al Consell Suís d’Activitats per a la Joventut. Fa poc, Àustria va iniciar aquest projecte.

Tal com suggereix Marie-Christine Fontana, cal tenir en compte que ells no han inventat res, perquè ja fa anys que el mentoring es desenvolupa en altres països (els Estats Units en són els pioners) i en altres àmbits, com l’empresarial.

Problemàtica:
La inserció en la vida política de les dones

Proposta:
Programa de mentoring entre dones

Postures:
Molt positives davant el projecte, vistos els seus resultats.

Conclusions:
S’espera la continuació del projecte.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Capacitació de les dones joves perquè puguin participar en la vida política mitjançant la tutoria
 
RS Per un dret econòmic. La independència econòmica, clau per a la llibertat de les dones
 
RS Salutació de benvinguda
 
RS Drets civils, drets polítics
 
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.