Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > El protestantisme a Espanya i el seu compromís amb la societat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El protestantisme a Espanya i el seu compromís amb la societat
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

L'historiador Gabino Fernández Campos, un dels portaveus de l'Església anglicana espanyola, va afirmar que "els protestants espanyols encara estem discriminats". Segons les seves paraules, "la discriminació va des del fanatisme religiós del veí, passant per la discriminació constitucional, fins a certs esnobismes d’allò que és políticament correcte". La seva ponència "El protestantisme a Espanya i el seu compromís amb la societat" es va centrar en els orígens del protestantisme a la Península al segle XIX amb la figura de Julio Vizcarrondo, fundador de la societat abolicionista espanyola, el qual va aconseguir la llibertat per als esclaus de Cuba i Puerto Rico, una figura pràcticament desconeguda a Espanya. Al seu entendre, "els protestants tenim dificultats per a ser reconeguts. Primer ens haurien de treure determinats estigmes que daten de l'època de la Inquisició; el principal d'aquests és el que diu que som una secta". En aquest sentit, va assenyalar que "fins que l'Església catòlica no dediqui a rehabilitar-nos el mateix temps i la mateixa energia que va dedicar a condemnar-nos, l'assumpte no estarà solucionat". Entre les tasques socials de les esglésies protestants a Espanya ha destacat la feina a les presons i en la lluita contra les drogues. "Els evangèlics espanyols estem tornant a la presó; és un lloc en el qual ens sentim feliços perquè hi hem estat moltes vegades al llarg de la història", va ironitzar. "Primer amb la Inquisició, després amb els Borbons i més tard durant la dictadura de Franco, és a dir, fa quatre dies. I avui tornem per fer tasques socials". Fernández Campos ha comentat que a Espanya hi ha aproximadament quatre-cents mil protestants nacionals i vuit-cents mil entre residents europeus i immigrants sud-americans que també practiquen el protestantisme.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Simposi sobre educació interreligiosa
 
RS Diversitat a l’Islam
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS La visió zoroàstrica del diàleg interreligiós
 
RS La fe més enllà de les religions
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.