Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport > Els mitjans de comunicació i el seu potencial com a transmissors de missatges de pau a través de l’esport
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Els mitjans de comunicació i el seu potencial com a transmissors de missatges de pau a través de l’esport
Diàleg de referencia: L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport

El taller sobre els mitjans de comunicació i el potencial amb què compten per transmetre missatges de pau a través de l’esport ha resolt que, tot i que estan situats en una posició privilegiada per transmetre la pau, únicament ho fan en comptades situacions.

Nancy Rivenburg, professora de comunicació de la Universitat de Washington (EUA), ha manifestat que els mitjans de comunicació tradicionals no fomenten els valors de la pau perquè donen prioritat al drama, al conflicte, a la controvèrsia. A més, ha assegurat que «tenen una perspectiva etnocèntrica quan cobreixen els esdeveniments internacionals».

No obstant això, ha indicat que s’han d’utilitzar els mitjans per transmetre la pau, «es tracta d’ubicar als mitjans espais de discussió on es difonguin aquests valors». Per a Rivenburg, aquests espais han d’adreçar-se a un públic transnacional en programes d’entreteniment, no sempre en informatius, amb periodicitat diària i amb especials. En aquest sentit, ha explicat «que són els mitjans de comunicació esportius els que posseeixen aquests atributs» i va proposar unes estratègies per a la promoció de la pau, com la delimitació o selecció del material; la humanització per evitar estereotips; atorgar status a individus i idees; treballar la ritualització i crear el sentiment que la pau és possible.

Miquel de Moragas, director del Centre d’Estudis Olímpics i del ’Esport de la Universitat Autònoma de Barcelona, va subratllar que «els mitjans de comunicació afavoreixen la consideració de l’esport com a màrqueting i, per tant, s’allunyen de la transmissió de pau». En aquest sentit va proposar que els mitjans evitin el llenguatge violent, que sàpiguen interpretar els rituals, que promoguin els valors socials i respectin les imatges dels altres. José Luis López, professor d’atletisme de la Universitat de Vic, va compartir la mateixa teoria que Moragas i va afirmar que «els mitjans de comunicació tenen una visió merament mercantilista». En aquest sentit, va sostenir que als mitjans de comunicació es dóna la paradoxa del problema de gènere. Mentre d’una banda es preocupen per potenciar el paper de la dona en la vida, denuncien els maltractaments i lluiten per la igualtat, a les pàgines esportives «es fomenta el masclisme més ranci i es posterga l’esport femení a un paper secundari».

Per últim, Chris Kenneth va presentar un estudi sobre el tractament que la premsa esportiva va dispensar als atemptats de l’11 de març a Madrid. Arran d’aquest estudi, l’autor ha arribat a la conclusió que l’esport es pot utilitzar per transmetre la pau.<

Problemàtica:
Que els mitjans evitin el llenguatge violent, que sàpiguen interpretar els rituals, que promoguin els valors socials i respectin les imatges dels altres. Que quan se celebrin competicions incloguin la versió masculina i la femenina. Estratègies per fomentar la pau com ara la delimitació o selecció del material; humanitzar per evitar estereotips; atorgar status a individus i idees; treballar la ritualització i crear el sentiment que la pau és possible.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Un nou concepte de seguretat: Seguretat Humana enfront de Seguretat Nacional
 
RS Construcció de la pau per a les dones – A càrrec de dones de diferents religions d’Orient Mitjà
 
RS Dones teixint la pau. La Resolució 1325. Les guerres oblidades. Tribunal Penal Internacional. Competències per a l’eficàcia
 
RS Dones teixint la pau
 
AS L’esport: diàleg universal. Fòrum mundial d’educació, cultura i esport.
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.