Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Mitjans de comunicació, conflicte i construcció de la pau
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Mitjans de comunicació, conflicte i construcció de la pau
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Aquesta sessió informa de les possibilitats que el món audiovisual té per promoure una educació per la pau, des del punt de vista del periodisme i dels mitjans de comunicació independents. Davant les grans corporacions, estructurades al voltant d’interessos econòmics, polítics i ideològics, els periodistes i mitjans independents tenen la responsabilitat de treballar per una informació veraç i contrastada, i influir en la conscienciació de la societat civil.

Xavier Giró, professor de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona, va analitzar els principals problemes dels grans mitjans i els esforços que alguns periodistes i cadenes fan per solucionar-los: “Els conflictes són coberts molt superficialment, és molt habitual la simplificació i la demonització d’un dels bàndols, com si n’hi hagués un de bo i un de dolent. Es reitera la violència directa i no l’estructural, es difonen mentides i exageracions, no es dóna veu als que haurien de tenir-la i s’assumeix el llenguatge dels poderosos: per exemple, només uns són qualificats de ‘terroristes’”. Giró va afegir, a més, que “malgrat tot, és cert que davant d’aquesta realitat hi ha mitjans que promouen el debat, procuren veu als afectats denuncien fins i tot abans de la guerra com n’és d’absurda, rebutgen els eufemismes dels governs i informen sobre la violència estructural dels estats i les institucions”.

La lluita, la competència entre mitjans de comunicació és també la lluita entre mitjans polítics”.

Eva Dalak, que va participar el dia anterior en una de les sessions de “Espai Obert per a Projectes de Pau”, mostra un vídeo de promoció de l’ONG a la qual representa, Search for Common Ground, que realitza projectes televisius i radiofònics a Sierra Leone, Burundi, Timor Oriental, Orient Pròxim, Balcans… i parla dels mitjans realment independents com a conductors d’idees de pau. “Hi ha una necessitat de canvi en la manera de narrar les notícies. El periodista ha d’induir a la reflexió, construir el futur, donar veu als que no la tenen.

Andreas Zumach, periodista, corresponsal del diari independent alemany Die Teigeszeitung a la seu de l’ONU a Gènova, corresponsal a Sud-àfrica per Die Neue, activista a favor de la pau i el desarmament, organitzador de xerrades i conferències a escala internacional, explica què és per a ell el periodisme compromès: s’ha de mirar d’arribar a la veritat, “diferenciar veritat i objectivitat”, i intentar contrarestar la propaganda oficial. “Avui per avui, la gran majoria de la població dels Estats Units pensa que la guerra va ser un error”.

El periodista ha de resistir a la pressió dels mitjans corporatius i, sí, és molt difícil cobrir bé un conflicte a temps real, però ¿per què no? Aquest és el nostre desafiament.”

Problemàtica:
Els grans mitjans obeeixen a interessos polítics, econòmics i ideològics i no busquen la veritat.

Proposta:
Crear mitjans realment independents.

Bones pràctiques:
Studio Ijambo (Burundi), ràdio que promou el diàleg entre tutsis i utus. Nasha Maalo, sèrie televisiva en la que actuen nens de diferents ètnies dels Balcans.

Conclusions:
Els mitjans de comunicació tenen un gran potencial en la lluita per la pau, però avui per avui només els mitjans realment independents lluiten per ella.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
IF Informació contra espectacle informatiu.
 
RS Canal Humania
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.