Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació > Aportacions de les tecnologies de la informació per promoure la convivència i la seguretat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Aportacions de les tecnologies de la informació per promoure la convivència i la seguretat
Diàleg de referencia: Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació

La tecnologia com a pont o com a barrera per a la cohesió social. Aquest ha estat el tema plantejat per Yves Neuville, professor de la Universitat René Descartes – París 5 i president del comitè internacional de normalització Interfaces utilisateur siystème de l’ISO/IEC, de França.

Per a Neuville la globalització planteja problemes de nous equilibris a la societat. El desenvolupament de la societat de la informació está condicionat per les noves tecnologies, el progrés de les quals és constant i està molt present en totes les activitats (laborals, en l’oci, etc.). La tecnologia es va accelerant cada vegada més, la introducció de productes nous es fa en quatre mesos. “La població no segueix aquesta velocitat de propagació, que crea ones de xoc, que poden ser favorables però també crear problemes”, comenta aquest professor.

Les noves tecnologies plantegen millores en l’àmbit social, però també problemes que afecten tothom: d'una banda, es millora la condició dels treballadors, però, de l'altra, també es genera desocupació, que va lligada a la inseguretat. Per tant, les noves tecnologies plantegen desafiaments socials i culturals.

Quan parlem de noves tecnologies cal tenir molt present el binomi convivència-seguretat. “La convivència i la seguretat són dues cares de la mateixa moneda. Sense convivència no hi haurà seguretat. No és just oposar-les perquè són el mateix problema”, assenyala Neuville.

A més, cal no perdre de vista la situació actual en què es viu amb una fractura digital. “La fractura digital és una fractura Nord-Sud que hem de resoldre”, diu Yves Neuville. Hi ha dos problemes que cal resoldre per evitar aquesta fractura. D'una banda, l'accessibilitat física de la societat de la informació i, de l'altra, l'accessibilitat cultural i lingüística. La interfície més important per a l’ésser humà és l’idioma. Si no aconsegueixes accedir en la teva llengua a les noves tecnologies et quedes fora de la societat de la informació. Aquesta és l'exclusió global, aquests són els desafiaments globals. Per això s'han normalitzat i codificat tots els caràcters de tots els idiomes del món: la internacionalització del software és molt important. Cal controlar els riscs.

Cal tenir en compte aquests fets, però sobre tot fer-ho pensant com Neuville que “no s’han de lesionar les llibertats per garantir la seguretat”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Tecnologia i convivència segura
 
RS Prevenció de riscs i disminució de les vulnerabilitats
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
RS Sessió d’obertura. Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
IF Bretxa Digital / Bretxa Educacional
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.