Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Integrar el fonamentalisme al diàleg interreligiós
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Integrar el fonamentalisme al diàleg interreligiós
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

En el nou paradigma pluralista que les religions del món s’han proposat construir, resulta necessari integrar el fonamentalisme al diàleg interreligiós per aconseguir una instància plena de respecte i tolerància.

La integració del fonamentalisme religiós és un pas necessari per construir un nou paradigma pluralista de debat i sense violència.

El teòleg Peter Huff, del Centenary College de Lousiana, va afirmar que: "el futur del diàleg interreligiós és poder integrar els moviments fonamentalistes".

Per a Huff, el fonamentalisme, entès com el rescat dels valors fonamentals de les religions i les tradicions, conjuga l’antimodernitat amb la innovació, cosa que li atorga un caràcter únic.

L’escriptora religiosa Karen Armstrong va destacar la diferència entre fonamentalisme i violència religiosa i va mantenir que: "la majoria dels fonamentalismes són fidels piadosos que intenten viure segons les seves creences i només una petita part és la que recorre a la violència".

En aquest sentit, Armstrong va mantenir que la societat ha de descodificar l’imaginari del fonamentalisme per llegir-lo sense prejudicis. "La societat hauria de ser cada cop més tolerant perquè el fonamentalisme és més agressiu i hostil com més atacat es sent ".

En aquest procés d’integració, el rabí Micher Lerber va plantejar la problemàtica d’aquesta integració perquè segons va afirmar no ens adonem que "al món hi ha dos fonamentalismes en conflicte i un es diu modernitat ". Per aquest motiu, "el camí és trobar una espiritualitat alternativa a la modernitat i al fonamentalisme". I això s’aconseguirà amb el diàleg, va afirmar.

El valor del diàleg interreligiós és el pas fonamentar per aconseguir construir el camí de respecte. El professor de filosofia de la Universitat de Biola, Robert Douglas Geivett, va definir el diàleg interreligiós com "el moment en què persones de diferents creences parlen entre sí amb la finalitat d’aconseguir la pau entre les religions ".

L’imam de la Ciutat del Cap, Rashied Omar va afirmar que: "els crítics del fonamentalisme haurien d’intentar comprendre el fonamentalisme analitzant el seu propi entorn".

Problemàtica:
El fonamentalisme és vist amb prejudicis i se l’aparta del diàleg en la societat moderna. El sentiment d’amenaça de la societat moderna fa que un grup minoritari del fonamentalisme es bolqui en el radicalisme i la violència.

Proposta:
Integrar el fonamentalisme al diàleg interreligiós.

Postures:
Karen Armstrong, Peter Huff, Micher Lerber, Robert Douglas Geivett y Rashied Omar, van postular tots aquesta necessitat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació
 
IF Un nou concepte de seguretat: Seguretat Humana enfront de Seguretat Nacional
 
RS Diàleg amb Johan Galtung
 
RS Diàleg d’obertura: xoc de civilitzacions o xoc d’ignoràncies?
 
RS Respondre amb solidaritat a actes de violència comunitària