Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Espai urbà col·lectiu: noves perspectives > Ciutat global, govern local
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Ciutat global, govern local
Diàleg de referencia: Espai urbà col·lectiu: noves perspectives

La ciutat, malgrat que rep els efectes de la globalització i que és el nivell d'administració que en bona part els gestiona, no té els recursos necessaris per tractar-los ni tampoc té prou veu internacional per participar en els processos de decisió que l'afecten.

La ciutat pot ser un espai d'articulació política que superi l'estat-nació. La ciutat és a l'eix de la geopolítica, i és l'escenari de la conflictivitat global-local, per la qual cosa necessita els recursos per fer-hi front.

Tot i que la ciutat avui és percebuda com un escenari de conflictes, on és perillós viure, el cert és que continua sent el lloc on la gent té l'esperança d'una vida millor; per això no deixa d’augmentar la població urbana. La ciutat global ha de deixar de banda el discurs que allunya de l'altre i li posa una barrera. Cal apostar per una ciutat en què tots els projectes siguin possibles.

Cal que la ciutat tingui la rellevància política adequada a la seva situació i a les problemàtiques a què s'enfronta. Històricament, s'ha primat la representació del territori per sobre de la ciutat, però el futur passa en bona part, i especialment a Europa, per l'articulació de les àrees metropolitanes com a nou referent. Si les ciutats reben els efectes de la globalització en forma de migracions o d'exclusió social, també han de participar en el procés de presa de decisions. A més, les ciutats demostren una capacitat d'innovació que cal tenir en compte, però també cal innovar pel que fa al seu encaix en els estats.

En canvi, la situació actual de les ciutats, com va expressar Michael Cohen, és el de “desaparegudes en combat” (missing in action). Fa referència al fet que el paper de les ciutats en els reptes globals no es té prou en compte.

Problemàtica:
Malgrat que les ciutats tenen un paper central en els processos de globalització, la seva capacitat d'actuació no es correspon amb l'impacte que reben de les problemàtiques que es deriven d'aquests processos.

Proposta:
Cal que les ciutats tinguin el pes polític que els correspon davant dels efectes que genera la globalització, tant a nivell de recursos com de veu internacional.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Ciutat i ciutadans del segle XXI
 
AS Espai urbà col·lectiu: noves perspectives
 
RS El segle XX contempla el segle XXI
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
RS Grup de treball 1: Drets Humans i administració regional i local. Aspectes Generals. Qüestions legals i constitucionals.