Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Pobresa, microcrèdits i desenvolupament > Sessió inaugural de Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió inaugural de Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
Diàleg de referencia: Pobresa, microcrèdits i desenvolupament

Joan Clos, alcalde de Barcelona i president del Fòrum Barcelona 2004

És una realitat innegable que l’actual model neoliberal ha empitjorat el sistema econòmic de moltes persones i que en aquest context són les dones les més afectades directament, per això s’han d’establir canvis culturals on els nous paradigmes humanitzin el desenvolupament atorgant-li a la dona la possibilitat de convertir-se a través dels microcrèdits en el titular de l’actiu. Joan Clos diu que “les dones han de ser el focus d’atenció dels microcrèdits”; avui un 98% d’aquests microcrèdits està destinat a la dona i el sistema funciona de forma eficient.

Josep Montilla, Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç

Avui el govern aposta per impulsar i difondre aquests línies de treball”, així es referia Montilla als microcrèdits com a mecanismes promotors del desenvolupament per als més pobres i és per això que Espanya ha desenvolupat algunes iniciatives en matèria internacional, però també dins de les seves fronteres, on el suport als immigrants és important tant a escala de microeconomia, com a escala social.

Pasqual Maragall, President de la Generalitat de Catalunya

Aquests temes, diu Maragall, "microcrèdits, pobresa i desenvolupament estan íntimament lligats i el rol de la dona en aquest procés també". Els microcrèdits s’han convertit d’un temps ençà en un pont, en la connexió entre els més necessitats i aquells que poden facilitar els recursos necessaris per a iniciar un procés de desenvolupament. Maragall diu que “els microcrèdits suposen un pont entre dos mons tan tradicionalment allunyats com són els pobres, especialment les dones pobres, i els bancs i el sistema financer formal”. La sostenibilitat i la pobresa es donen la mà; com més reduïm la pobresa, més augmentarà la sostenibilitat i els microcrèdits són una molt bona eina per a generar aquests processos on el protagonisme sens dubte el té la dona.

SAR la Gran Duquessa Maria Teresa de Luxemburg

Europa té una responsabilitat amb els països més pobres”, així destacava SAR la Gran Duquessa de Luxemburg el paper d’Europa en la promoció d’iniciatives que generen processos de desenvolupament als països i en la població més pobra del planeta. Els microcrèdits són una alternativa fiable i provada de lluita contra la pobresa i per a la dignificació del ser humà, i per això és necessari que tota la societat europea doni suport a aquestes iniciatives. Luxemburg declara el seu ferm compromís amb el foment d’activitats que potenciïn el microcrèdit com a eina per a la superació de la pobresa, pensant a més en l’any 2005, declarat any internacional del microcrèdit per l’ONU. A més va destacar que "Luxemburg destina el 0,81% del PNB a ajudes per al desenvolupament en instruments com el microcrèdit”.

SM la Reina Sofia

Els microcrèdits s’han convertit en un dels millors instruments per a combatre la pobresa als països menys afavorits econòmicament. És un instrument eficaç en la lluita contra la pobresa, que en només 27 anys d’existència ha generat una veritable revolució pacífica. En els mecanismes de promoció social i en la forma d’entendre la pobresa, és potser un dels aspectes més positius de la globalització, i tots hem de comprometre els nostres esforços donant suport a aquestes iniciatives que tant han fet i tant han significat per a les dones més pobres i les seves famílies.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Desenvolupar la “base de la piràmide” com a oportunitat de negoci
 
RS Pobresa, microcrèdit i desenvolupament social / Un món sense fam: polítiques per a l'eradicació de la pobresa: fam 0 / Experiències innovadores, l'art i el desenvolupament com a actor integrador i generador d'ocupació
 
RS L’objectiu de desenvolupament del mil·lenni i el microcrèdit. Com pot el microcrèdit participar en l’objectiu de reduir en un 50% el nombre de persones amb ingressos inferiors a un dòlar al dia per a l’any 2015
 
AS El paper de l’empresa al segle XXI
 
IF Emprenedor social
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.