Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Energia i desenvolupament sostenible > Tallers paral·lels
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Tallers paral·lels
Diàleg de referencia: Energia i desenvolupament sostenible

Durant el matí de la primera jornada del diàleg va tenir lloc el taller «Comunicació i educació sobre les energies renovables», organitzat per l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA). El taller va presentar diverses activitats relacionades amb la difusió, la didàctica i la implantació dels recursos energètics. Diversos centres d'ensenyament secundari i entitats vinculades a l'educació i la investigació van mostrar les seves iniciatives en aquest àmbit.

Hi va haver grups d'alumnes de secundària van presentar al taller projectes com ara un prototip d'escales mecàniques que funcionen amb energia solar, un cotxe que s'alimenta d'hidrogen o un estudi sobre la producció de biogàs. D'altra banda, Interactive Training Advanced Computer Applications (ITACA) va aprofitar l'ocasió per mostrar una eina d'edició multimèdia anomenada EasyProf.

Aquesta aplicació ha de facilitar als professors la creació de materials educatius multimèdia i ha estat desenvolupada conjuntament per ITACA, TIM (Teachers in Media), AMITS (Associació de Mestres Industrials i Tècnics Superiors), APPA i CRECIM (Centre d'Investigació per a l'Educació Científica i Matemàtica), entre altres.

El taller també va incloure la presentació de la nova pàgina web d'APPA, un estudi sobre l'acceptació territorial dels parcs eòlics i l'exposició de la maqueta d'un aerogenerador, feta per Ecotècnia.

Així, doncs, el taller va servir per divulgar els beneficis de les energies renovables i per constatar la importància de promoure la conscienciació i la recerca sobre aquest tipus d'energia des de l'educació.

CENER (Centre Espanyol d'Energies Renovables) va oferir durant els dos dies del diàleg una exposició sobre la R+D de les energies renovables. Aquesta exposició, inaugurada durant el diàleg anterior, «L'aigua: vida i seguretat», va mostrar de manera divulgativa les característiques d'instal·lació i aplicació de les energies eòlica, solar (fotovoltaica i tèrmica) i biomassa. L'exposició de CENER també va voler conscienciar els assistents de les possibilitats de l'arquitectura bioclimàtica a través d'una col·lecció de maquetes interactives.

El 3 de juny es van presentar dins del marc del diàleg dos models de vehicles ecològics: l'autobús d'hidrogen de TMB i el cotxe amb tecnologia híbrida de Toyota.

Des de fa gairebé dos anys, hi ha tres autobusos d'hidrogen que circulen per la ciutat de Barcelona. Aquests vehicles funcionen amb ampolles de gas amb hidrogen comprimit i no generen emissions de gasos contaminants ni soroll. L'empresa BP ha construït l'estació que genera i emmagatzema l'hidrogen per als tres autobusos. Amb aquest projecte encara en fase de proves, Barcelona participa al projecte CUTE (Transports Urbans Nets per a Europa), que vol promoure la implantació de les piles d'hidrogen com a energia neta per al transport públic.

Per la seva banda, Toyota comercialitza un cotxe híbrid que combina un motor elèctric amb el convencional motor de combustió. La firma ha estat fent durant anys una gran inversió en R+D per dissenyar un vehicle elèctric però que tingui autonomia i no necessiti grans volums de bateries. D'aquesta manera ha aconseguit desenvolupar un vehicle híbrid que combina l'energia elèctrica i la gasolina. Es tracta d'un model que respon a reptes de futur tan importants com disminuir el consum de petroli i reduir l'emissió de CO2 gràcies a una gestió intel·ligent de l'energia.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
IF Demanda energètica sostenible
 
RS Panel 2. Escenaris energètics: són energèticament obeses les societats desenvolupades?
 
RS Panel 1 Energia i Desenvolupament: és possible un altre model energètic?
 
IF Oferta energètica sostenible
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.