Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > Touché
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Touché
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

El 8 de setembre de 2000, 189 caps d’estat i de govern aproven a la seu de Nacions Unides la Declaració del Mil·leni, un document pel qual es comprometen a posar en pràctica les polítiques necessàries per aconseguir, l’any 2015, els anomenats Objectius de Desenvolupament del Mil·leni. L’organització Touché promou la cultura com un dels valors fonamentals per aconseguir aquests objectius.

Així, James Early, moderador, obria la sessió declarant que veia un "bri de llum al túnel" pel que fa a aquest Fòrum del Mil·leni, que ha de subordinar l’economia i utilitzar la tecnologia per atorgar valors ètics i morals, per crear un projecte humà més just, i va citar Carlo Alberto Baraca, que va dir que la humanitat hauria de fer front a qüestions de "com globalitzar sense excloure, com avançar en la tecnologia sense matar l’humanisme i com impedir que el mercat es convertís en un instrument de control social". Finalment, va reivindicar el valor de la cultura com a eina social per al desenvolupament futur: "La cultura no és simplement anar a l’òpera quan no es té res a fer, és tan important com l’economia... i no es pot deixar en mans d’un ministre que tingui altres compromisos."

Tot seguit va intervenir Vandana Shiva, que ens va apropar a la problemàtica cultural dels països en vies de desenvolupament des de la perspectiva de l’Índia. Va comentar com la política d’apropiació de l’estat ha desplaçat milers d’artistes que es veuen exclosos dels seu propi espai de creativitat. La creativitat la controla l’estat, que limita la seva llibertat i desenvolupament natural, desplaçant-la a mísers territoris, marginant-la. Un altre obstacle és l’existència d’una mentalitat equivocada que opina que la propietat intel·lectual compartida acaba essent un robatori... A això, Shiva respon que "perquè la cultura tingui una oportunitat s’ha de compartir amb la humanitat", per crear un patrimoni, una herència; per tot això, la creativitat col·lectiva hauria d’estar preservada per l’estat en lloc d’estar ignorada.

Aquesta mateixa idea la va traslladar a la imatge del basar, que per a ella representa compartir i, malgrat això, el basar ha estat substituït per un mercat global, un sistema que impedeix el desenvolupament de la creativitat perquè anul·la l’individu productor o “artista” i impedeix el dret a produir, a “crear”, i ens redueix a tots a mers consumidors en mans de les cinc empreses que manen l’estat. Es tendeix a la personalització del mercat, a tractar-lo com si fos una persona, davant una progressiva despersonalització de les persones (creadores) i com a conseqüència, a aquest individu se li nega el seu valor i la seva cultura.

A Nova Guinea diuen que el progrés ens està destruint, destrueix allò que és local per una cultura que se suposa que és superior. L’estat és culpable d’ignorar aquest fet i d’afavorir únicament els grans monopolis "la democràcia és morta", va dir. Després d’aquesta visió fatalista, Shiva va concloure amb un cant a l’esperança: "En aquest món tot té un preu i res no té valor. Cal crear aquest valor a tot cost."

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
RS Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”
 
RS Governar la mundialització: excepció, diversitat, pluralisme
 
RS Cultura i qualitat de vida: quins són els paràmetres?
 
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.