Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Xarxa internacional de suport al voluntariat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Xarxa internacional de suport al voluntariat
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Amb motiu de la 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE, que va tenir lloc en el marc del Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004, Cáritas Alemanya (Deutscher Caritasverband) va presentar, de la mà del doctor Eugene Baldas, un projecte de xarxa d’oficines d’assessorament al voluntariat desenvolupat a Alemanya, que es porta fins a Barcelona amb la intenció de generar llaços de col·laboració amb organitzacions de voluntariat estrangeres que vulguin exportar aquest model a altres països.

El doctor Baldas, que va fer una breu anàlisi de la realitat alemanya en matèria de voluntariat, va apuntar que aquest servei va aparèixer arran de l’elevada i variada oferta d’oportunitats en aquest camp i la falta d’assessorament a les persones interessades a desenvolupar activitats voluntàries a temps complet i parcial. Actualment, a Alemanya existeixen tres estats jurídics de voluntariat, coneguts com servei europeu de voluntariat, any de voluntariat social i servei civil, que substitueix el servei militar obligatori. Aquest sistema, assegura Baldas, no té com a finalitat facilitar posicions de voluntari, sinó que neix amb la idea d’aconsellar sobre el tipus d’activitat i organització que més s’ajusta a les necessitats de l’interessat i, per tant, d’assegurar una distribució de recursos més eficaç i econòmica. Florentina Bech, pedagoga social i col·laboradora de Cáritas Alemanya en aquest projecte, va afegir que la xarxa és un nexe d’unió entre les organitzacions i les persones interessades a fer activitats de voluntariat. Bech va destacar la importància del sistema per a voluntariats fora de la frontera alemanya perquè proporciona els contactes necessaris a l’estranger, ofereix informació útil sobre la realitat i els perills del país de destí i fa un seguiment del voluntari durant el transcurs de l’activitat.

La xarxa d’assessorament al voluntariat reuneix més de 600 oficines repartides en tot el territori alemany i continua obrint nous punts d’informació, com en el recent cas de Friburg. Les oficines estan connectades mitjançant un sistema informàtic d’ús exclusiu i que ha desenvolupat la mateixa organització. L’enginyera de sistemes d’origen equatorià i col·laboradora en aquest projecte, Tatiana Aranda, va mostrar els avantatges del programa i en va subratllar la funció com a canalitzador d’informació entre les oficines d’assessorament i les més de 200 organitzacions inscrites en aquest servei.

La xarxa d’oficines d’assessorament, que administren i dirigeixen voluntaris, es finança a partir de subvencions de la fundació Robert Bosh, diversos programes de la Unió Europea i la col·laboració de la fundació USEN, que atorga donatius per a material i llibres.

Problemàtica:
La falta d’organitzacions i sistemes capaços d’assessorar les persones interessades a desenvolupar una activitat de voluntari.
El desconeixement dels diversos treballs i la gran oferta d’organitzacions fa difícil escollir la labor que s’ajusta més bé a les necessitats i motivacions dels voluntaris.

Proposta:
La xarxa d’assessorament al voluntari ha d’estendre’s fora d’Alemanya i crear llaços de col·laboració amb altres organitzacions disposades a implantar aquest sistema en altres països. La intenció principal és crear una xarxa internacional d’assessorament que canalitzi la informació, ajudi a l’intercanvi de voluntaris a escala internacional i a la recerca d’activitats de voluntariat de manera més eficaç i econòmica.

Bones pràctiques:
El sistema que Cáritas Alemanya ha implantat al país germànic amb resultats excel·lents.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
RS Voluntariat treballant en xarxa, necessitat o utopia
 
RS Sessió inaugural "18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004"
 
AS 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE
 
RS Intervencions en salut
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.