Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Pobresa, microcrèdits i desenvolupament > L’objectiu de desenvolupament del mil·lenni i el microcrèdit. Com pot el microcrèdit participar en l’objectiu de reduir en un 50% el nombre de persones amb ingressos inferiors a un dòlar al dia per a l’any 2015
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
L’objectiu de desenvolupament del mil·lenni i el microcrèdit. Com pot el microcrèdit participar en l’objectiu de reduir en un 50% el nombre de persones amb ingressos inferiors a un dòlar al dia per a l’any 2015
Diàleg de referencia: Pobresa, microcrèdits i desenvolupament

El desenvolupament dels països més pobres ha estat i és una de les principals dificultats a les quals s’enfronta la comunitat internacional. L’ajuda econòmica que destinen els països del nord és insuficient, per això les organitzacions han hagut de recórrer a altres mecanismes de finançament que no estiguin controlats pels estats, sinó directament pels ciutadans d’aquests països. El fil conductor de la sessió de clausura del diàleg “Pobresa, microcrèdits i desenvolupament” s’ha centrat en aquest eix. S’ha assenyalat que l’estratègia clau per a la lluita contra la pobresa és la mobilització productiva del pobre, que s’aconsegueix mitjançant la concessió de microcrèdits.

Roberto Mizarahi, membre de Sur Norte Inversión y Desarrollo, ha definit el microcrèdit com un ice-breaker, com un element financer capaç d’obrir pas a noves intervencions en la lluita contra la pobresa. De fet, el microcrèdit permet que col·lectius fins ara exclosos accedeixin al sistema econòmic i financer mundial. Mizarahi ha remarcat que "aquests nous instruments financers cal que vagin acompanyats d’instruments no financers, com ara assessorament i formació". Només així està assegurada la seva finalitat: la mobilització i l’enriquiment del pobre.

En canvi, Daley-Harris, de Microcredit Summit Campaign, ha destacat el paper fonamental que pot tenir el microcrèdit per tal d’assolir els Objectius del Mil·lenni, imposats per l’ONU per al 2015. Segons Harris, “al món la gent es mor de fam perquè hi ha una manca de voluntat dels estats i, en canvi, es potencia el desenvolupament armamentista en nom de la innovació”. Per ell, això no és innovació, sinó “un desviament dels objectius de la humanitat”. El microcrèdit ha estat una innovació radical que ha capgirat el concepte tradicional de les finances, que dóna un servei als pobres i poder a les dones. Per això cal potenciar el microcrèdit, ja que esdevé un instrument clau per a reduir la pobresa al 50%.

Un cop més, el diàleg ha comptat amb la participació del professor Yunus, inventor, impulsor del microcrèdit i director del Grameen Bank, Bangla Desh. El professor Yunus ha destacat la importància que ha tingut el microcrèdit en la delegació de poder a les dones de Bangla Desh. La possibilitat que les dones puguin accedir al capital ha fet que no tan sols la situació de les famílies millori econòmicament, sinó que en última instància implica un canvi estructural i profund de la societat índia. Segons el professor Yunus, "el fet que les dones puguin dur a terme una activitat econòmica fa possible que els seus fills tinguin accés a l’educació i que aquests estiguin més ben alimentats".

Però, alhora, l’èxit del microcrèdit no tan sols ha estat en base al poder econòmic, sinó que l’accés al microcrèdit ha anat acompanyat de condicions i exigències socials i legals ideades per atacar el problema des de l’arrel. D’aquesta manera, el microcrèdit ha acabat establint un conjunt de mecanismes de seguretat i protecció no legislatius per a la dona, fins ara inexistents en aquesta societat. Així doncs, segons Yunus, “el microcrèdit va més enllà del tradicional concepte de finances pel seu aspecte multidimensional i perquè aporta canvis socials”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió inaugural de Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
 
RS El microcrèdit a l’Àfrica: reptes, obstacles i oportunitats
 
RS Dones joves rurals per al desenvolupament i l’avenç de pobles
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.