Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > El diàleg, l'eina més poderosa per a la construcció de la pau
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
El diàleg, l'eina més poderosa per a la construcció de la pau
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

El diàleg és l'única dinàmica efectiva i eficaç en la resolució de conflictes, l'expressió de respecte de la dignitat de l'ésser humà. El diàleg genera la comunicació entre els oponents. Tothom té una part de la veritat, i de la conjugació de totes aquestes parts, mitjançant el diàleg, es pot arribar a resoldre els conflictes sense l'ús de la força.

El diàleg és l'expressió de respecte de la dignitat de l'ésser humà. El diàleg és l'eina més poderosa en la resolució de conflictes. De fet, és l'única dinàmica efectiva i eficaç, l'única eina per a una resolució justa. Els conflictes no els solucionen les armes.

El diàleg genera la comunicació entre els oponents. Un element essencial i primerenc del diàleg és saber escoltar. És fonamental entendre la part de la veritat que hi pot haver en les paraules de l'oponent. Tothom té una part de la veritat. De la conjugació de totes aquestes parts emana la «veritat completa» i, així, la solució del problema.

En la resolució de conflictes, el diàleg és la via contrària a l'immobilisme, una estratègia que sol portar violència i desconfiança. Des de posicions no violentes i de respecte als drets humans, s'ha de procurar la inclusió de totes les opcions i el diàleg entre totes les parts.

Problemàtica:
Els conflictes no els solucionen les armes. En canvi, el diàleg genera la comunicació entre els oponents.

Proposta:
Tothom té una part de la veritat. És fonamental entendre la part de la veritat que hi pot haver en les paraules de l'oponent.

Postures:
Alec Reid, mediador en el conflicte d'Irlanda del Nord, que, com a sacerdot, afegeix a aquestes consideracions «la necessitat de l'ajuda de Déu». > Fernando Arzallus, representant d'Elkarri, un moviment plural i independent per al diàleg i l'entesa social al País Basc, ha participat en la sessió «La pau: dret i/o responsabilitat» del Festival Mundial de la Joventut, el 13 d'agost.

Conclusions:
Des de posicions no violentes i de respecte, s'ha de procurar el diàleg entre totes les parts implicades en un conflicte.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
IF La cultura de la mediació
 
IF Incorporar la noció de certesa amb perspectiva en el cervell social
 
RS Diàleg amb Johan Galtung
 
RS Diàleg amb Marguerite Barankitse