Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat > Educació de l’ull. L’alfabetització en un nou univers simbòlic
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Educació de l’ull. L’alfabetització en un nou univers simbòlic
Diàleg de referencia: Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat

La ignorància del que és divers és un acte voluntari produït per una educació monolítica que modela un pensament únic i que és incapaç d’apreciar i entendre el que és diferent.

La multiplicitat d’ignoràncies radica en el desconeixement de tot allò no catalogat dins de l’univers simbòlic de la societat. Les estructures contemporànies de coneixement són incapaces de reconèixer formes alternatives de pensament que permetin articular solucions d’acord amb la realitat d’una societat diversa i en constant evolució.

Proposta:
L’educació de l’ull implica un aprenentatge de les noves formes d’entendre el món que ens envolta, i crear un imaginari capaç de generar solucions als problemes que afecten la societat del segle XXI. Per poder plantar cara als nous reptes que es plantegen, és imprescindible començar un procés de reeducació de l’ull que permeti, a partir d’un nou imaginari, entendre el món des d’una perspectiva renovada. L’educació visual s’ha de basar en un pensament profund de les estructures, en una anàlisi de la societat i de les seves realitats que vagi mes enllà de la mera acumulació de dades.

Postures:
Steve Seidel, director del Projecte Zero a la Graduate School of Education de la Universitat de Harvard.

Conclusions:
La percepció actual del món està condicionada per les formes de pensament únic. És necessari desenvolupar una visió alternativa que abraci la diversitat en el seu sentit més ampli per poder atendre les necessitats del present.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Canal Humania
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
IF Bretxa Digital / Bretxa Educacional
 
AS VIRTUAL EDUCA. V Trobada Internacional sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació
 
RS Sessió inaugural d'alt nivell.