Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport > Explotació sanitària, dopatge i dopatge tecnològic.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Explotació sanitària, dopatge i dopatge tecnològic.
Diàleg de referencia: L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport

Els esportistes estan sotmesos a un món d’alta competència, en què són vulnerables a la desinformació i sovint empesos per una competició exaltada per la societat de l’èxit, la qual cosa condueix bé a l’explotació sanitària dels seus cossos (modificacions hormonals a edats molt joves, per exigències de la competició; lesions irreparables perquè participen en competicions, malgrat estar lesionats), al dopatge “clàssic” (presa de substàncies químiques) o al dopatge tecnològic (instrumentalització mecanitzada i científica de la preparació física que explota l’organisme i divideix encara més l’escletxa entre rics i pobres).

L’esport està sotmès a perills latents que atempten contra els principis o valors bàsics. Els esportistes, absorts en aquesta societat de l’èxit i la superació permanent, perden la noció de l’ètica i resten vulnerables per culpa del dopatge i l’explotació sanitària dels seus cossos.

L’explotació sanitària, com ara l’exigent preparació d’atletes molt joves amb dietes molt estrictes, ha modificat el sistema hormonal de molts esportistes, cosa que ha accentuat el problema de la bulímia i l’anorèxia. En les dones, sobretot en les més joves, hi ha un percentatge molt elevat que sofreix aquests trastorns hormonals (desaparició de la menstruació). «Moren atletes per manca d’una alimentació adequada i són els mateixos entrenadors dels atletes els que segueixen entrenant altres joves esportistes», va afirmar en to de denúncia Patricia Sangeris, integrant de la Comissió Mèdica del Comitè Olímpic Internacional.

Un altre dels problemes d’aquesta explotació sanitària és l’obligació a competir en condicions desfavorables (lesionats) a què se sotmet molts atletes, ocultant-los informació sobre l’estat real de la seva salut, o també la imposició de la cultura del més fort (és més fort qui resisteix la competència, malgrat estar lesionat).

El dopatge constitueix l’altre gran perill que atempta contra l’esport. Els diners, la exigència permanent de victòries i superació, i el reflex d’una societat de consum, victoriosa i desposseïda de valors, fomenten la implantació de substàncies prohibides.

Hem d’alertar sobre els problemes d’una mala preparació i aquesta educació ha de comprendre tots els sectors implicats: entrenadors, pares i atletes. En aquest context educatiu, els mitjans de comunicació han de col·laborar amb un tractament menys triomfalista de la informació.

L’educació, la informació de les conseqüències i una revisió dels valors olímpics són les eines que tenim per combatre els perills que més atemptem contra l’esport.

Problemàtica:
Els esportistes (conscientment o inconscient) estan sotmesos a una explotació de la salut (dopatge, entrenaments inadequats) que els genera greus trastorns del seu organisme i fins i tot pot provocar-los la mort.

Proposta:
Educar, amb els principis ètics de l’esport, i informar sobre les conseqüències dels entrenaments inadequats o la utilització de drogues: pares, atletes, sobretot els més joves, i entrenadors. Les federacions han de regular i controlar l’activitat esportiva perquè sigui transparent. Els mitjans de comunicació han de ressaltar els valors olímpics de l’esport i no retre culte al triomfalisme.

Conclusions:
Només podrem plantar cara i combatre el dopatge i l’explotació sanitària amb polítiques educatives que revaloritzin els principis ètics de l’esport per damunt d’una societat de consum que imposa el triomfalisme.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
PO Are Internet expectations being accomplished? / Diversos autors (PDF 685 Kb)   [en]
 
PO Cultural Identity Implications in Genomics Research and Communication / Diversos autors (PDF 164 Kb)   [en]
 
IF Informació contra espectacle informatiu.
 
RS Els museus i centres de ciència en la transmissió de la diversitat cultural