Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > VIRTUAL EDUCA. V Conferència Internacional sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació > Internet a la Escuela Fundación Telefónica
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Internet a la Escuela Fundación Telefónica
Diàleg de referencia: VIRTUAL EDUCA. V Conferència Internacional sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació

Dins les instàncies que permet l’educació en plataformes virtuals, és important que diversos actors intervinguin en el procés, de manera que escoles i universitats no siguin els únics responsables. En relació amb aquesta qüestió, una de les maneres perquè les institucions educatives puguin arribar a autogestionar-se és la col·laboració amb l’empresa privada, que actualment compleix una funció important en el desenvolupament de les TIC.

La Fundación Telefónica desenvolupa en col·laboració amb institucions i universitats les plataformes Campusred i Educared davant la necessitat de disposar d’una font d’intercanvi per a tot el personal docent i no docent de manera no institucional. És a dir, que encara que actuï seguint un conveni amb les universitats, és un lloc experimental perquè també hi accedeixin tots aquells que no estan directament relacionats amb aquestes institucions, a fi de fomentar l’ús acadèmic de la xarxa.

El més interessant per als usuaris és que tant Campusred com Educared, d’àmbit universitari i escolar respectivament, ofereixen continguts multidisciplinaris i gratuïts.

Campusred aporta una àrea especialitzada d’investigació amb una tecnologia adaptada als usuaris, és a dir, sense més dificultats d’ús, i actua amb una plataforma única que no pretén de cap manera ser una universitat virtual, sinó una eina annexa i de suport a les tasques universitàries. Davant l’allau d’informació, explica Simon Birell, creador de la plataforma, calia automatitzar la gestió del coneixement a través de tres passos: A) Personalització: recomanació automàtica a cada usuari. B) Els usuaris també aporten informació. C) Crear vincles i una «comunitat» entre usuaris amb interessos afins.

Campusred funciona amb la tecnologia més utilitzada actualment a Internet, que és el P2P, o intercanvi de fitxers entre dos usuaris que actuïn amb el model client servidor.

Educared es desenvolupa amb els mateixos paràmetres, a escala escolar, i també hi participen empreses líders a l’àrea de tecnologia com són Microsoft i Intel. Destaca principalment el mètode que utilitzen actualment els actors educatius de la xarxa, anomenat CAIT: Constructiu, Autoregulat, Interactiu i Tecnològic, que fomenta la pedagogia de la imaginació, l’aprenentatge significatiu i l’acció del pensament crític a través d’una interrelació disciplinària, font per excel·lència de coneixement.

Bones pràctiques:
Les plataformes Educared i Campusred dedicades a fomentar l’ús educatiu de la xarxa de manera gratuïta, promogudes per Fundación Telefónica, Microsoft i Intel.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Canal Humania
 
RS Construïm les nostres coneixences junts
 
RS La coreferència i l’anàfora
 
RS Preguntes i respostes
 
RS Tallers, seminaris i una conferència associada (Workshops)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.