Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Les religions i el camí espiritual en les societats globals.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Les religions i el camí espiritual en les societats globals.
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

La globalització i la societat de la informació són conseqüència d'una sèrie de factors històrics que han portat un nou model en el qual predominen les millores tecnològiques i un desenvolupament molt fort de la ciència. En general s'introdueixen tres novetats: una nova lògica estructural, la desaparició progressiva de l'organització jeràrquica i un nou tipus d'individualisme. A causa d’aquests tres elements, “la innovació en béns i serveis ha fet que la interpretació del món sigui diferent”, de manera que són “els homes de les societats dinàmiques els que poden escriure les seves pròpies destinacions excloent les creences". La desaparició de la jerarquia és el que duu a l'individualisme, al desenvolupament personal i sobretot a una extrema especialització individual. El model de la nova societat és molt diferent del de la Revolució Industrial (el de la jerarquia dintre de les fàbriques “clàssiques”) ja que deixa pas a una interrelació entre individus, una espècie de xarxa en la qual ningú està per sobre de ningú i tots depenen de tots. Aquesta és la raó per la qual no poden triomfar les religions i els costums locals en l'era de la globalització: no es pot imposar a ningú un model de creences absolut perquè, si no, es trencaria aquesta interdependència.

La tradició religiosa és pròpia de les societats preindustrials perquè la ciència encara no s'hi havia desenvolupat prou com per a poder explicar alguns fenòmens de la naturalesa d'una manera més o menys sistemàtica. Les històries que s’expliquen als textos sagrats eren dogmes de fe que servien per a entendre que la naturalesa estava manipulada pels déus i que els seus actes podien ser castigats: per això calia portar-se bé i retre’ls homenatge. El model social estava influït per la religió i pels intermediaris dels déus (els sacerdots), de manera que s'excloïen moltes alternatives. Els intermediaris i la jerarquia que s'establia als textos sagrats, en la mitologia, era imitada en la societat humana perquè es creia que això era el més correcte, que així era la veritat. Però en realitat tot això eren idees primitives.

La solució no consisteix a destruir les religions, sinó a reconvertir-les. El llegat artístic del passat (l'escultura, la pintura, la literatura...) inclou els textos sagrats. En aquest moment cal entendre que totes aquestes manifestacions són maneres d'interpretar la situació del món en un moment concret, motiu pel qual cal observar-les i estudiar-les per saber per què s'ha arribat a una situació com la nostra. Els textos sagrats pertanyen a una tradició en la qual la creença formava part de la religió. Ara “les religions haurien de prescindir de les creences” perquè la utilitat de les Sagrades Escriptures és una altra, i tothom pot recórrer a obres de diferents mestres (Buda, Jesucrist, Confuci...) per enriquir-se intel·lectualment. L'estat primari del ser humà és el de supervivent, el de caçador, i per sortir-ne ha d’explorar el món, saber què hi ha més enllà; “els mestres i les tradicions religioses ens fan pensar, sentir i viure des del silenci de la necessitat, ens transformen de caçadors en testimonis”. Amb relació al famós mite de la caverna de Plató es pot dir que el que veiem dintre de la nostra gruta és pura aparença, i que per arribar a un estat espiritual més elevat, s’ha de sortir d'aquesta caverna per veure què hi ha més enllà i després tornar enriquits: el fet d'indagar i la curiositat són característiques innates de l'home. La nostra personalitat i la nostra persona en depenen, però no s’ha de caure en els errors del passat i convertir la interpretació d'una sola persona en un dogma per a tots, ja que en aquesta nova època tothom ha de ser diferent: la pluralitat i la diferència s'han convertit en necessitats.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS Religions minoritàries
 
AS Diàleg Orient-Occident
 
RS La visió zoroàstrica del diàleg interreligiós
 
RS Mare naturalesa i cosmos
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.