Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El valor de la paraula > Literatura i memòria
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Literatura i memòria
Diàleg de referencia: El valor de la paraula

LITERATURA I MEMÒRIA

Recrear la història passada a través de la literatura és una manera d’entendre i reviure, amb la paradoxa de la distància i l’acostament, uns determinats fets que d’una altra manera esdevindrien llacunes perdudes. De vegades, l’oblit -no voler indagar en les ferides del passat- pot significar una mena de perdó, però més enllà d’això, la idiosincràsia de la literatura implica l’anhel per refer els fets com a primer pas cap a la comprensió. La literatura s’alimenta de memòria i «la memòria no mor en l’autor ni en els fets, va més enllà», comenta Eugene Schoulgin.

El passat ens impregna, cada temps o cada època es caracteritza d’una manera determinada que s’interrelaciona, «som la continuïtat de totes les històries terribles», proclama Emili Teixidor.

El llegat cultural d’un determinat àmbit geopolític s’estratifica al llarg del temps; cada estrat cultural recull un testimoni anterior i alhora dialoga amb les obres del seu temps, i, a més, modifica, amplia o contraposa la perspectiva dels fets; «els morts han creat el cel europeu», deia Emine Sevgi Ozdamar. En un sentit més ampli, l’intercanvi cultural, més enllà de ser una lluita per la supremacia, ha de servir per millorar la correspondència de les diferents visions del món. Quan l’individu neix, adquireix els referents culturals de la comunitat d’acollida, però, a mesura que creix, els fluxos culturals li transfereixen una visió més àmplia de l’altre. «No som d’on naixem sinó d’allò que sentim, llegim i desitgem», apunta Emine Sevgi Ozdamar.

La distància, l’obsessió actual pel progrés i l’idioma són els entrebancs principals que ha de superar la memòria per evitar l’oblit, en aquest temps de desmemòria. «Perdem les paraules i els testimonis», condemna Emili Teixidor.

El perill de la desmemòria no només afecta els fets, sinó que té un abast més ampli. Les paraules i la consciència col·lectiva d’una comunitat també poden emmalaltir.

LITERATURA I COMPROMÍS:

Carles Torner comenta que de vegades les experiències més cruels porten a radicalitzar la posició de l’autor i a convertir-lo en home d’acció. És el cas de Jorge Semprún, a qui els fets van portar-lo al militarisme (i del qual es llegeixen fragments de la seva obra, perquè finalment no va poder assistir al diàleg).

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Memòria i patrimoni
 
AS La memòria compartida com a base de la identitat dels pobles
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
RS Dia 4: El Quixot en el pensament modern
 
RS Dia 1: El Quixot en el pensament modern
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.