Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Diàleg amb Jean Paul Lederach
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Diàleg amb Jean Paul Lederach
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

Diàleg a càrrec de Jean Paul Lederach, amb la col·laboració de María Eugenia Ramos, a la sala 111, de14:30a 16:25, el 15 de juny del 2004. [videoconferència]

A partir de les reflexions i teories que exposa en el seu últim llibre Imaginació moral, l’art de contribuir en la pau, Jean Paul Lederach explica que la mediació té una part essencial de llenguatge informal: primer de tot el que cal fer és generar un espai transformador circumdant el conflicte. Alhora, remarca que la mediació és molt semblant a un procés artístic, «en mediació no parem de millorar la tècnica, però l’essència són moments que superen la tècnica».

Altrament, en les investigacions que feien referència al fet de com les víctimes havien superat un cicle de violència, va arribar a l’essència de la cultura de la pau i va definir quatre pautes d’imaginació moral. En primer lloc, la capacitat d’imaginar-se les relacions amb els altres, incloent-hi l’enemic. En segon lloc, la capacitat d’imaginar-se la complexitat com a amiga i no com a enemiga, i no caure en dualismes. En tercer lloc, la imaginació que diu que els humans sempre som capaços de tenir actes creatius. I en quart lloc, la capacitat de risc, «donar una passa cap el que ens és desconegut».

Finalment, va proposar la paraula Justapaz, amalgama dels mots justícia i pau, i va tenir unes paraules pel Fòrum: «La responsabilitat social és important per la convivència perquè és la base de la transformació constructiva de la societat. La pau no està només en mans dels polítics sinó que també està en mans de la consciència social».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF La cultura de la mediació
 
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
RS Diàleg entre Naresh Dadhich i Marguerite Barankitse. Traspassant fronteres: accions mediadores a Àfrica i Àsia.
 
RS Diàleg amb Naresh Dadhich
 
RS Diàleg amb Cecilia Ramos Mejía
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.