Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El paper de l´empresa en el segle XXI > Desenvolupar la “base de la piràmide” com a oportunitat de negoci
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Desenvolupar la “base de la piràmide” com a oportunitat de negoci
Diàleg de referencia: El paper de l´empresa en el segle XXI

La base econòmica de la piràmide formada per la població que no té accés a productes ni a serveis bàsics poden trobar una via de desenvolupament i progrés a un mercat potencial per part de les empreses que estiguin disposades a canviar el model empresarial amb què aborden els mercats del primer món.

La iniciativa empresarial pot ser un important motor de desenvolupament i progrés de l’anomenada base de la piràmide econòmica formada pels 5000 milions d’habitants del planeta que es considera que viuen per sota del llindar de la pobresa. Part de la manca d’accés a productes i serveis bàsics per part d’aquesta població prové del propi fet de no ser tan sols considerats com a consumidors potencials.

Les teories sobre el desenvolupament de la base de la piràmide sostenen que aquest cercle viciós es pot trencar si empreses i persones emprenedores comencen a considerar el potencial de mercat que suposa aquesta gran proporció de la població que subsisteix en una economia informal.

Però per tal d’aprofitar aquest potencial és necessària una aproximació totalment diferent de l’habitual des d’un punt de vista empresarial. Per competir amb èxit en aquest nou mercat es necessiten nous paradigmes i models de negoci diferents dels dissenyats per als mercats del primer món i dirigits a poblacions amb un major poder adquisitiu. Aquestes noves estratègies empresarials requereixen propostes de negoci imaginatives que siguin rentables i suposin a la vegada una millora de les condicions socials dels mercats a què van dirigides.

Problemàtica:
S’anomena base de la piràmide econòmica els 5000 milions d’habitants del planeta que amb ingressos inferiors als quatre dòlars diaris viuen en la pobresa, i no tenen accés a productes i serveis bàsics com aigua, llum, salut, alimentació, educació, habitatge digne, etc. Des d’un punt de vista econòmic el desenvolupament de la base de la piràmide presenta el problema del peix que es mossega la cua: la pròpia pobresa genera més pobresa, ja que una de les causes principals del seu escàs desenvolupament econòmic i social consisteix en el fet que aquesta població tan sols no interessa com a mercat.

Proposta:
“Transactivitat radical”, terme creat per Stuart Hart. L’empresa que desenvolupa la seva activitat a la base de la piràmide necessita associar-se amb actors socials molt diferents dels que necessita en els mercats habituals. Les empreses necessiten menys legalismes i més relacions de confiança.

Postures:
Alguns consideren que resulta difícil creure que des del propi capitalisme, que consideren responsable en gran mesura de les desigualtats existents, es trobi la solució dels problemes socials.

Bones pràctiques:
El Grameen Bank actualment gestiona un gran volum de fons a partir de multitud de microcrèdits que altres bancs no van voler oferir per falta de garanties. El Grameen Bank ofereix préstecs de petites quantitats de diners que són utilitzades en la majoria de casos per posar en marxa petits negocis que ajudin a millorar els escassos ingressos obtinguts amb anterioritat a la concessió del préstec. Grameen Phone ha creat més de 100000 autoempleats a les poblacions rurals de Bangladesh on no hi arribava cap servei telefònic a partir de l’adquisició d’un telèfon mòbil per al posterior lloguer per trucades i s’ha creat una infrastructura de comunicació telefònica on abans no existia. Hewlett Packard ha pogut fer arribar els seus productes a nous mercats de menor poder adquisitiu mitjançant imaginatives fórmules com el paquet d’ordinador personal “4-4-1 Computer Community” per compartir entre quatre persones, o l’equip d’impressió digital de pagament per ús per a petites tendes de revelat fotogràfic.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS El paper de l’empresa al segle XXI
 
IF Emprenedor social
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
 
RS Sessió inaugural de Pobresa, microcrèdits i desenvolupament