Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > Per un dret a la salut
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Per un dret a la salut
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

María , metgessa, llevadora i educadora de salut, de , ha parlat sobre el tema de la maternitat robada.

Les creences religioses, les ideologies, els tabús, etc., han influït en tots els aspectes de la nostra vida i, també, en la maternitat. En la nova societat hi ha més confiança mèdica en la tecnologia i més desconfiança en la naturalesa, un fet que dóna lloc a parts tecnològics intervinguts per metges en comptes de llevadores, a l’hospital en comptes de la llar, substituint el contacte matern per l’examen al nounat, i la família per l’equip mèdic, etc. D’aquesta manera s’ha produït una mena de despossessió de la maternitat; tot plegat per arribar a la conclusió —secundada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS)— que les pràctiques anteriors eren les més adequades. Tot i aquestes recomanacions sobre el part saludable, a molts indrets les coses es continuen fent de la mateixa manera.

A la dona embarassada se li dóna el doble missatge que ha de creure en la seva força i naturalesa, alhora que és tractada com si estigués malalta i se la sotmet a proves de control i medicació (ecografies, protocol de medicació, amniocentesi, corbes de glucosa, etc.). Les classes de preparació per al part les mentalitzen per al sofriment que patiran i perquè «es portin bé» i deixin treballar l’equip mèdic. Un cop arribat el moment del part, són desposseïdes del propi cos i obligades a parir amb rapidesa (fòrceps, epidural, episiotomia, oxitocina, etc.), sense deixar el temps que es necessita de manera natural. Un cop neix el nen, se l’aparta de seguida del contacte matern (persona que li dóna calor i aliment) per fer-li proves, punxar-lo, posar-li un focus de llum (quan ve de la foscor), etc.

A l’any, es realitzen 36.000 cesàries innecessàries. Cal que les dones puguin decidir sobre com volen el seu part.

Amalia , llevadora tradicional de , ha explicat que en aquest país són les llevadores les primeres encarregades de fer un seguiment de l’embaràs de les dones i d’assistir-les en el part, i només deriven als hospitals els casos on hi ha complicacions que poden comprometre la vida de la mare o del fill. En aquest país, les dones desconfien dels hospitals perquè creuen que els falten al respecte. Les llevadores assisteixen en els parts de manera natural, deixant que segueixin el seu curs normal, acompanyant la dona i demanant-li per les seves necessitats i desigs. Ho fan amb pocs recursos —no usen medicaments per relaxar, sinó «aigua de pimpinella», esterilitzen el material amb aigua bullint, etc.— i basant-se en la pròpia experiència i els coneixements que passen de generació a generació —calculant el temps que passa entre contracció i contracció poden saber si va bé o malament; per escurçar el temps de part demanen a la dona que s’activi fregant la roba, etc. Els canvis i els avenços que s’han produït a tot al món a poc a poc van arribant a i, per això, els metges demanen que les llevadores no intervinguin en els parts, però elles treballen per vocació, no pas per diners, i porten tota la vida fent-ho amb molt d’èxit.

Thais , coordinadora general de WEDO International, ha exposat els programes que s’estan duent a terme a per reduir el nombre d’embarassos durant l’adolescència, que en aquest país és molt elevat. Amb aquesta finalitat s’estan iniciant actuacions d’orientació, accés als serveis, seguiment de la vida sexual de les joves, oportunitats d’educació i treball, etc.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Agenda de les dones, cap a Monterrey 2007
 
IF Cooperació nord-sud adequada
 
RS Drets humans, la iniciació sense mutilació
 
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS Estat, Societat, Drets Humans i Dret a la Salut
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.