Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Pobresa, microcrèdits i desenvolupament > Sessió Plenària de Cloenda - Desenvolupament per a tots
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió Plenària de Cloenda - Desenvolupament per a tots
Diàleg de referencia: Pobresa, microcrèdits i desenvolupament

La sessió de conclusions i clausura ha estat moderada per Mireia Belil, directora dels Diàlegs, i ha comptat amb la participació d’Arnaud Ventura, membre del Planet Finance, i de Juan Pablo de la Iglesia, membre de l’AECI.

Arnaud Ventura, membre del Planet Finance a França, ha destacat que els microcrèdits són accessibles per a tothom, tant per a aquells que viuen en l’extrema pobresa, com per a aquells que, malgrat les situacions econòmiques, tiren endavant; tot depèn de l’estratègia que s’utilitzi. Però Ventura reconeix que "també és important el suport del sector públic i un ajustament del marc legal d’aquests països, per tal que no quedi com una ajuda subsidiària”. Per això cal lluitar per un "desenvolupament de la transparència del sector tant públic com privat, ja que hi ha molt poca comunicació i informació". En aquest sentit, cal captar fons locals, continuar pressionant les organitzacions internacionals multilaterals i mobilitzar recursos locals i individuals.

Juan Pablo de la Iglesia ha destacat el caràcter multifuncional del microcrèdit i la seva capacitat d’adaptació a qualsevol altre projecte de cooperació per al desenvolupament. De la Iglesia ha remarcat que "l’objectiu principal és que la gestió dels microcrèdits permeti un intercanvi financer eficient entre el prestador i el prestatari". Això implica que tothom pugui tenir accés al crèdit i apostar per les tecnologies financeres necessàries per tal que desaparegui la relació asimètrica existent entre tots dos. Aquesta accessibilitat del microcrèdit fa que hi hagi una bancarització de zones no bancaritzades i potencia l’aparició de petites empreses, elements clau per al desenvolupament en l’àmbit local.

Segons de la Iglesia, el microcrèdit no tan sols garanteix la supervivència de comunitats i poblacions, sinó que també aporta un increment de l’activitat econòmica i financera de la zona, i potencia el finançament sostenible.

La sessió ha finalitzat amb el recull d’un conjunt de conclusions sobre el paper que juga el microcrèdit en el desenvolupament i el seu futur. En aquest diàleg ha quedat clar el caràcter multidimensional del microcrèdit i que, més enllà de ser un instrument financer, esdevé una "revolució cultural i un avenç en la lluita pels drets de la dona". Les previsions són força optimistes, ja que el microcrèdit pot ser un instrument indispensable per a reduir a la meitat la pobresa mundial, però tothom és conscient que no n’hi ha prou amb la seva existència. Cal potenciar-ne l’expansió i acompanyar-lo d’un conjunt de mecanismes no financers que garanteixin la seva funció més bàsica i principal: dotar de recursos els mes pobres.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
 
IF Desenvolupar la “base de la piràmide” com a oportunitat de negoci
 
IF Emprenedor social
 
RS El paper de l’empresa al segle XXI
 
RS Sessions plenàries: Dret al microcrèdit, experiència espanyola en microcrèdits
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.