Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Ponts de diàleg i compromís
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Ponts de diàleg i compromís
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Segons dades recents del padró municipal, una de cada deu persones que viuen a Catalunya és estrangera. D'aquesta porció, “una quarta part correspon a immigrants musulmans”, provinents especialment del nord d'Àfrica (el Marroc, Algèria). Un altre petit percentatge prové de l'Àfrica subsahariana i de Pakistan. Això és el que es desprèn de la investigació de l'advocada Mónica Fernández. Aquesta nova població es veu sotmesa, per tant, al repte de la integració en una societat bastant més diversa de la que tenen d’origen.

Fa temps que les competències religioses van ser transferides a les comunitats autònomes, motiu pel qual la Generalitat de Catalunya va crear l'any 2000 la Secretaria d'Assumptes Religiosos (SAR), oficina que té la funció de regular la situació religiosa, evitar conflictes, facilitar el diàleg i el desenvolupament d'òrgans de mediació.

El SAR consta de dues àrees: una dedicada a les confessions cristianes; una altra, dedicada a les confessions no cristianes en general. No obstant això, la gran part dels esforços estan dedicats a la confessió islàmica.

En l’àmbit municipal s'ha creat el Centre Interreligiós de Barcelona, organisme municipal que només pretén estar en contacte amb les entitats religioses i té la finalitat de fomentar el diàleg interreligiós.

L'any 2000, també, es va crear el Consell Islàmic Cultural de Catalunya (CICC) que agrupa diferents associacions culturals musulmanes.

A fi d’aconseguir una major integració dels musulmans, el CICC i la Generalitat han signat acords perquè els imams aprenguin la llengua catalana i nocions de la seva cultura, bàsicament pel pes que atorga la comunitat musulmana a l'opinió dels imams que presideixen i dirigeixen l'oració col·lectiva dels divendres.

La Fundació Joan Maragall, òrgan cristià de notòria col·laboració cultural, des de fa cinc anys ha pres la iniciativa de donar suport al treball d'integració de les noves confessions, en contacte directe amb les bases. En paraules del seu president, Antoni Matabosch: “Les nostres àrees de treball són difondre les relacions entre la fe i la cultura, fer tasques educatives i crear materials de treball i publicacions que estableixin ponts entre el cristianisme i l'islam a Catalunya, tant a les parròquies com en altres petites associacions.

Tots aquests equips de treball anhelen no només la integració dels immigrants a Catalunya, sinó que també la ciutadania reflexioni i s'enriqueixi culturalment i espiritual amb l’aportació més humana i positiva d'aquests nous membres de la societat catalana.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Religions minoritàries
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS La fe més enllà de les religions
 
IF Cultural Competence
 
AS Diàleg Orient-Occident
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.