Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > Resistència alimentària davant la dictadura alimentària
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Resistència alimentària davant la dictadura alimentària
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

La doctora hindú en Física Teòrica i premi Nobel de la Pau Alternatiu el 1993, Vandana Shiva, va denunciar que les empreses tabaqueres i la indústria armamentista han esdevingut uns dels productors més importants d’aliments i substàncies químiques contra el cultiu. Aquestes empreses invadeixen els mitjans de comunicació amb missatges falsos i influeixen en les legilació agrícola. Això constitueix una amenaça contra la supervivència del planeta.

Vandana Shiva, fundadora del moviment NAVDATYA per a la protecció de la diversitat y integritat dels recursos naturals i una de les líders de les manifestacions històriques contra la cimera dels països del G-8 a Seattle (Estados Unidos) el 1998, va denunciar en el marco del Diàleg "Contribuint a l’Agenda Global", que les empreses tabaqueres y la indústria armamentista han esdevingut un dels productors més importants d’aliments i de substàncies químiques per cultivar-los i que aquestes empreses transmeten missatges falsos sobre els aliments que produeixen mentre que, mitjançant el poder que tenen, dominen els mitjans de comunicació i, a més, pressionen els governs per tal que aprovin legislació favorable a l’ús de pesticides que són perjudicials per a la salut.

Amb l’ús massiu de pesticides i agents tòxics, l’agricultura ha esdevingut una guerra i a l’Índia, a causa d’aquests productes, uns 25.000 agricultors s’han suïcidat, la qual cosa, de fet, es un genocidi”, va afirmar.

En aquest sentit ha afirmat que “vivim en una dictadura de l’alimentació i cal una resistència”. Shiva ha cridat al boicot a las grans multinacionals de refrescos, que ha acusat d’impedir l’accés a l’aigua potable a milers d’éssers humans.

Per Shiva, "l’aliment és un diàleg amb la creació" i sosté que la diversitat n’és la base. "La nostra filosofia de menjar lent es basa en la diversitat perquè aquest ens permet de conèixer-nos, aprendre de les experiències. O s’està amb la violència, o bé s’aposta pel diàleg amb les cultures i el compromís amb la diversitat ", va afirmar.

Amb el seu moviment, NAVDATYA, ha estat capaç de mobilitzar a l’Índia a cinc milions de camperols per reivindicar els seus drets i denunciar les morts que causa l’ús de pesticides.

Problemàtica:
Els efectes de l’agricultura globalitzada, amb l’ús dels pesticides aprovats pels governs nacionals a causa de la pressió de les grans multinacionals, a comportat la mort de 25.000 persones a l’Índia. Les empreses tabaqueres i de la construcció d’armes han esdevingut un dels productors més importants d’aliments i de substàncies químiques per cultivar-los i aquestes empreses transmeten missatges falsos sobre els aliments que produeixen mentre que, mitjançant el poder que tenen, dominen els mitjans de comunicació i, a més, pressionen els governs per tal que aprovin legislació favorable a l’ús de pesticides que són perjudicials per a la salut.

Proposta:
Lluitar mitjançant l’ús d’aliments diversos i lliures de contaminació. Boicot a les grans multinacionals de refrescos. Pressionar per tal que les legislacions nacionals no aprovin l’ús inadequat dels pesticides.

Postures:
Vandana Shiva, fundadora del moviment NAVDATYA per a la protecció de la diversitat i la integritat dels recursos naturals.

Bones pràctiques:
Moviment NAVDATYA: moviment per a la protecció de la diversitat i la integritat dels recursos vius, capaç de mobilitzar, a l’Índia, 5 milions de camperols contra el GATT. Slowfood: El moviment internacional es fa fundar a París el 1989. La definició que conté el seu manifest transmet un missatge molt clar: un moviment per a la protecció de l’alimentació sana. El moviment compta amb 60.000 membres en els cinc continents.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS L’aigua: vida i seguretat
 
AS Què s’amaga darrere la teva roba? El treball de les dones a les cadenes de producció globalitzades
 
RS Seminari especial del PNUMA
 
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 
RS Simposi 6: Aigua i agricultura