Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > El futur de la mediació educativa
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El futur de la mediació educativa
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

Taula rodona a càrrec de Rafael Bisquerra, Carme Boqué, Noemí M. Drazer, Daniel Martínez i Ramón Alzate (moderador), a la sala 111, de 16:45 a 18:30, el 14 de juny del 2004.

Dintre dels diferents enfocaments en l'àmbit educatiu, Carme Boqué descriu la situació a Catalunya, assenyala que «no és veritat que hi hagi més conflictes ara que abans a l’escola», però «sembla que ara siguin una sorpresa i no és així». No obstant això, reconeix que l’escola amb els anys s’ha anat sensibilitzant en l'aflorament del conflicte, però demana que si aquesta vol educar necessita més temps no docent per proporcionar tècniques i habilitats.

Altrament, indica que «l’escola no és un paraigües sinó que és permeable, l’escola ha de ser transformadora i ha de servir per ajudar els infants a ser millors persones»; és per això que davant del model utilitarista reivindica un model d’escola obert, de la comunitat al centre i del centre a la comunitat, i proposa la corresponsabilitat com a transferència de valors i de responsabilitats per alleugerir els conflictes.

Pel que fa a les repercussions que té el conflicte en l’emotivitat dintre del model educatiu, Rafael Bisquerra assenyala que «les emocions bàsiques són les que estan presents en la gènesi dels conflictes» i planteja que hi ha una relació circular entre l’emotivitat i el conflicte: «els conflictes generen una emotivitat, les emocions generen els conflictes, per tant les emocions incideixen en la resolució de conflictes, i és per això que és important atendre el contingut emocional». El repte, segons Rafael Bisquerra, és aconseguir interposar la intel·ligència entre l’estímul i la resposta d’una determinada acció emotiva violenta. Des del Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica (GROP) es reclama que es desenvolupi la competència emocional en infants, es fomenti la consciència que reguli l’emocionalitat i es treballi l’autonomia emocional per accedir a la competència social.

Per Noemí M. Drazer els conflictes estan molt relacionats amb la iniquitat de poder i afirma que «l’home no és violent, l’home té conductes violentes, que ha de desaprendre-les». La resistència, la flexibilitat per donar diferents respostes a les diferents situacions, l’agudesa perceptual per mirar sense judicar i l’autonomia per mantenir les pròpies creences respectant les de l’altre, en són paràmetres clau.

Finalment, Daniel Ramos destaca que un conflicte no resolt influeix en la qualitat de la docència, i incideix en el fet que la mediació mai serà “la taula de salvació” si no es decideix incloure-la en el currículum escolar; ara per ara però, dubta que s’ensenyin valors a classe, «la realitat és que els professors qualifiquen l’alumnat i l’alumnat als professors».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
RS Diàleg amb Humberto Maturana i Ximena Dávila
 
IF La cultura de la mediació
 
RS Diàleg amb Cecília Ramos i Priscilla Prutzman. Punts de trobada en l’àmbit educatiu
 
RS Diàleg amb Cecilia Ramos Mejía
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.