Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Voler més i més: fer sentir les veus religioses en la qüestió del consum global
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Voler més i més: fer sentir les veus religioses en la qüestió del consum global
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Tal i com anuncia el títol d’aquesta sessió, aquest simposi tractà el tema de com poden les religions ajudar a combatre el consumisme exacerbat i sense control dels països del Primer Món, en clar contrast amb el problema al Tercer Món, que és precisament la falta de consum, mitjançant l’espiritualitat de les religions. Gary Gardner, de l’organització ecologista Worldwatch, inicià aquesta ponència on també intervingué el candidat a Premi Nobel de la pau, Sulak Sivaraska, que aportà la visió budista sobre aquesta problemàtica.

El moviment ecologista necessita el suport de l’espiritualitat de les religions per fer front al consumisme, però he de saber si puc comptar amb vostès, perquè quan m’he dirigit als dirigents religiosos m’han contestat que estan ocupats amb altres temes més importants i que no s’hi poden dedicar”, es lamentà Gardner. Després d’una exposició d’estadístiques que demostren que als Estats Units, malgrat haver-se doblat el consum des del 1957, el nombre de persones que asseguren sentir-se felices és el mateix, o, fins i tot, una mica més baix, aquest ecologista resumí les raons per les quals considera que la religió hauria de fer front a aquest problema: per solidaritat amb els pobres i per l’interès de les religions en el desenvolupament personal i el desenvolupament de la societat.

En aquest context, remarcà que, al marge del problema mediambiental al que duu aquest consumisme exagerat, el qual “els recursos del planeta no podran resistir indefinidament”, deixà palès el perill que correm que “la religió del consumisme desplaci les religions tradicionals”. “El mal és que el consumisme no duu a la felicitat i les religions sí”, sentencià.

Per la seva banda, el filòsof budista refermà el principi que “l’important és ser, no tenir” i explicà que “l’economia budista es basa en el consum moderat”, buscant “el major benestar possible amb el menor consum”. “Hem de substituir el compro, aleshores existeixo, per un senzill respiro, aleshores existeixo”, conclogué.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Panel 2. Escenaris energètics: són energèticament obeses les societats desenvolupades?
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS La base de la piràmide i les innovacions disruptives
 
RS Religions minoritàries
 
AS Energia i desenvolupament sostenible
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.