Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Justícia Internacional > La justícia internacional
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Síntesi diàleg Síntesi diàleg
La justícia internacional
Diàleg de referencia: Justícia Internacional

En l'ampli marc de la llibertat, la seguretat i la pau, s'ha celebrat al Fòrum de les Cultures de Barcelona els dies 21 i 22 de juny de 2004 el diàleg “Justícia internacional”. Les cinc sessions de treball i la cloenda del diàleg s'han centrat en el desenvolupament de la justícia internacional, els delictes econòmics i medioambientals, el terrorisme i la corrupció en un món globalitzat, la llibertat i la seguretat individual i estatal, les funcions dels organismes no governamentals en la promoció de l'ús del dret internacional, i la visió actual d'una justícia sense fronteres al segle XXI.

El terrorisme internacional, la globalització del crim i les desavinences entre els estats o entre diferents comunitats que conviuen dins el mateix estat exigeixen el desenvolupament i noves aplicacions del dret internacional humanitari i de la justícia internacional.

L'aplicació efectiva dels drets humans

La importància del dret internacional i del respecte i la protecció dels drets humans és una fita insistent des de mitjan segle XX en gairebé tots els estats del món. Organismes governamentals i no governamentals nacionals i internacionals donen suport i promouen el dret internacional, de vegades en activitats portades a terme conjuntament, i d’altres, en opcions clarament enfrontades, que d'alguna manera exemplifiquen l'enorme importància que a hores d'ara poden exercir les associacions civils compromeses amb causes justes i humanitàries.

L'establiment d'una Cort Penal Internacional, de caràcter permanent, independent i vinculada a l'ONU, amb competències en els crims greus i transcendents per a la comunitat internacional, i amb una funció complementària de les jurisdiccions penals internacionals és, de fet, un esdeveniment molt recent, ja que se centra en l'Estatut de Roma, aprovat el 1998, ratificat per una seixantena d'estats quatre anys després. (És molt probable que ben aviat, al final del 2004, l’hagin signat ja un centenar més d'estats.) El dret internacional és fonamental en el manteniment de la pau i la seguretat internacionals. La justícia internacional, a més de modular el dret nacional i la política dels estats, reconeix també com a subjectes de dret internacional els ciutadans i les organitzacions no governamentals. La comunitat internacional exigeix la integració de la seguretat estatal i de la seguretat individual i el compromís en ferm de tots els estats amb la Carta de Nacions Unides.

Economia, injustícies, terrorisme

El mercat mundial és interdependent, però contempla i castiga els delictes econòmics i financers de manera molt diferent. Per ara no hi ha criteris comuns de justícia universal capaços de garantir un ordre internacional socioeconòmic. En especial, és alarmant l’aparent facilitat de moviment de capitals i l'opacitat de certes activitats bancàries secretes i anònimes que no fan res més que afavorir la corrupció i el finançament d'activitats delictives d'abast internacional. En aquest context econòmic mundial, basat en el sistema capitalista internacional, es mouen avui amb gran suficiència diferents grups de terrorisme internacional, que aprofiten, per a la seva proliferació i disseminació ideològica, la globalització econòmica, la desregularització dels mercats i el desenvolupament de les noves tecnologies.

L'arrel del terrorisme pot ser atacada i desmantellada mitjançant el dret nacional i el dret internacional, els quals, a més, poden portar unes condicions de vida dignes a les comunitats més desvalgudes i desesmades. Les limitacions dels drets dels ciutadans amb l'ànim de garantir la seguretat nacional o la resposta antiterrorista desmesurada i inadequada només agreugen les divergències i el terror.

El camí cap a la justícia global

El reconeixement i la implantació de la justícia internacional ha de recórrer encara un llarg camí per assolir la generalització dels seus supòsits. De tota manera, és igualment una necessitat peremptòria recent –de poc més de mig segle de vida– que s'enfronta actualment a dificultats d'enorme transcendència i de desconnexió interestatal (si bé entre els juristes experts en aquestes qüestions, com també entre les organitzacions de compromís civil que exigeixen i reclamen solucions internacionals concretes i de congruència estatal, plana un cert optimisme que emana dels “petits èxits” aconseguits fins ara) i que s'atansa als enormes reptes que planteja la situació internacional actual.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
IF La corrupció com a vulneració dels drets humans
 
IF Principi d’exigibilitat dels Drets Humans
 
RS Agents no estatals: terrorisme, màfies, corrupció, delictes medioambientals i econòmics en un món globalitzat.