Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI > Medicalització de la salut - reduccionisme de la salut a la medicina.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Medicalització de la salut - reduccionisme de la salut a la medicina.
Diàleg de referencia: Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI

La salut s’ha d’entendre com un pla integral que exigeix una infraestructura desenvolupada i adequada a les necessitats específiques dels seus usuaris. Hi ha una tendència a reduir la situació del tercer món a la manca de medicaments, la qual cosa implica una ocultació de les autèntiques causes dels problemes i la confusió de salut i sanitat amb accés als medicaments.

La debilitada situació de salut dels països en vies de desenvolupament, per manca de recursos, obre el debat de les transnacionals farmacèutiques, l’acord TRIPS, la relació 10-90 segons la qual tan sols un 10 de la R+D es destina a les malalties que afecten el 90% de la població, els medicaments genèrics i les malalties oblidades, i a partir d’aquí sorgeix el discurs de la medicalització de la salut.

Tot i que la manca d’accés als medicaments bàsics, com en el cas de la SIDA o bé la manca d’investigació per tracta malalties ja eradicades a Europa però que causen una gran mortalitat als països en vies de desenvolupament, és un dels grans problemes de l’accés global a la salut en tant que dret humà, aquest no és l’únic. Aquesta necessitat important no ha de provocar que el problema de la salut es redueixi només a una qüestió –malgrat ser vital – d’accés als medicaments.

La salut s’ha d’entendre com un pla integral que requereix una infraestructura desenvolupada i adequada a les necessitats específiques dels seus usuaris. La tendència a reduir la situació del tercer món a la manca de medicaments comporta un desviament i una ocultació de les autèntiques causes del problema.

Cal entendre la salut com un sistema que requereix plans de medecina preventiva en què es contempli l’educació i la formació en l’àmbit del riscs i les transmissions així com una medicina pública integral i universal amb centres hospitalaris i d’atenció primària, projectes de l’administració de recursos

A més, hi ha una sèrie de factors socioeconòmics que repercuteixen directament en l’estat de salut que no es solucionen amb els medicaments. La malnutrició, la manca d’aigua potable, les barreres d’accés als serveis sanitaris per qüestions de discriminació o valors culturals i la manca de personal sanitari són factors que condicionen la salut d’un país.

Problemàtica:
L’excés de protagonisme de la qüestió de la manca de medecines fa que es consideri, erròniament el principal problema de l’estat de salut del tercer món. Debat obert contra les transnacionals farmacèutiques i l’acord TRIPS. Desconeixement per part de l’opinió pública de les autèntiques causes de l’estat precari de la salut del tercer món.

Proposta:
Cal la salut s’ha d’entendre com un pla integral que requereix una infraestructura desenvolupada i adequada a les necessitats específiques dels seus usuaris i no s’ha de reduir a un problema de manca de medicaments. Cal entendre la salut com un sistema que requereix plans de medecina preventiva en què es contempli l’educació i la formació en l’àmbit del riscs i les transmissions així com una medicina pública integral i universal amb centres hospitalaris i d’atenció primària, projectes de l’administració de recursos.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS L’estat de la salut en el món i els seus determinants
 
RS Estat, Societat, Drets Humans i Dret a la Salut
 
RS Aliances en la matèria de salut per corregir desequilibris.
 
RS Accés a les intervencions en salut