Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Voluntariat treballant en xarxa, necessitat o utopia
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Voluntariat treballant en xarxa, necessitat o utopia
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Sota el títol «Voluntariat treballant en xarxa, necessitat o utopia», el taller ha servit d’espai per reflexionar sobre el funcionament en xarxa de les organitzacions de voluntariat social a Colòmbia. Així, Luz Stella Álvarez, membre de la International Association for Volunteer Effort (IAVE) en aquest país, s’ha dedicat a enumerar, per una banda, les principals característiques i avantatges del treball en xarxa i, per l’altra, els principis de funcionament d’aquest tipus d’organització.

Stella Álvarez creu que les xarxes són un sistema obert, d’estructura participativa rica i coherent, que es troba en un estat de flux i reorganització permanent. Es tracta d'una estructura oberta indefinidament a la transformació, que destaca per la seva horitzontalitat i pluralisme.

Parlant de les xarxes de voluntariat social, Stella Álvarez s’ha referit als dos grans objectius que persegueixen. En primer lloc, han de generar un espai de convocatòria interinstitucional i intersectorial que fomenti el debat de polítiques, iniciatives de canvi i estratègies. El segon gran objectiu de les xarxes de voluntariat social és convertir-se en un espai on es produeixin materials, informes i resultats que interactuïn dins d’una mateixa xarxa. En aquest sentit, segons la ponent, una xarxa es fonamenta sobre un interès comú que actua de vincle, i a partir del qual es generen tota una sèrie d’interrelacions, comunicacions, interaccions, articulacions, autoteixit i autoregulacions. De tots els elements, el més important és la comunicació.

Aquí, la ponent ha recalcat la necessitat de diferenciar els sistemes de comunicació –com a eina de comunicació– de les comunicacions entre les persones.

Entre les principals característiques de les xarxes, Stella Álvarez ha parlat de l’objectiu comú dels seus membres; l’espai de construcció conjunta del teixit social que suposen; la importància dels acords i consensos que s’hi generen per la supervivència de la xarxa; la flexibilitat per assumir la diferència; l’horitzontalitat; la manca de jerarquia; i el lideratge col·lectiu que impliquen. A banda dels aspectes positius, també ha mencionat els aspectes negatius que suposa el funcionament en xarxa. En les xarxes, la participació se centra en les persones més que en el compromís institucional; els canvis dels càrrecs directius dificulten la participació; el treball conjunt requereix temps per reunir-se; pot haver-hi reticència a compartir informació; sovint la tecnologia és l'únic mitjà de comunicació –i això exclou els grups sense accés–; la carència de recursos propis per avançar projectes.

Com a principis de funcionament per assolir un treball en xarxa efectiu, Stella Álvarez ha apuntat els aspectes següents: disposició a compartir informació i coneixements; crear un ambient pluralista i flexible; habilitat per comunicar i escoltar; capacitat de relacionar teoria i pràctica; actitud constructiva abans que contestatària.

Bones pràctiques:
Creació a Colòmbia, l’any 2003, de la Red Nacional de Voluntariado (RNV), que aglutina totes les organitzacions de voluntariat social del país. Aquesta xarxa es basa en un funcionament horitzontal, pluralista i democràtic i té com a marc legal la llei 720 de 2001, que regula el voluntariat colombià. La RNV té com a missió integrar les organitzacions de voluntariat social i enriquir el treball voluntari per a la construcció del bé comú i, com a principals projectes, ha desenvolupat una base de dades de voluntariat a escala estatal, un inventari de mitjans de comunicació interns i externs, ha participat en l’elaboració de la llei esmentada abans i, per acabar, gestiona aspectes administratius i financers de les organitzacions.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió inaugural "18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004"
 
RS Voluntariat i capital social en la societat xarxa
 
RS Xarxa internacional de suport al voluntariat
 
AS 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE
 
RS Sessió de clausura
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.