Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > La refundació immediata de les Nacions Unides
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
La refundació immediata de les Nacions Unides
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

La reforma de les Nacions Unides i de les institucions internacionals és una necessitat i un clam de la societat civil. Aquests organismes, fundats en el context del final de la Segona Guerra Mundial, han d’esdevenir més democràtics i molt més representatius, s’han d’adaptar a un ordre mundial nou i han de guanyar en transparència i representació de la comunitat internacional.

Nombroses institucions i bona part de la societat civil reclamen la reforma de les Nacions Unides i de les institucions internacionals. Alguns d’aquests organismes van ser fundats al final de la Segona Guerra Mundial i ara cal que s’adaptin a un nou ordre mundial i que guanyin transparència i representació de la comunitat internacional.

Hi ha diferents corrents d’opinió sobre com s’ha d’efectuar aquesta reforma i actualment se sospesen diferents possibilitats d’estructura i de representació. Amb tot, el punt de vista dominant defensa la reforma a fons de les estructures —fins i tot es proposa una "refundació" d'aquests alts organismes—, però s'accepten de bon grat les idees per les quals van ser fundades aquestes entitats de representació internacional.

Enmig d'aquest mar de bones intencions, encara que mancades de consens i d'una agenda estricta de treball, hi ha poques veus clares i decidides. Una excepció és Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació per a una Cultura de Pau, que ha expressat amb rotunditat que cal emprendre aquesta reforma de manera valenta i immediata. Per Mayor, "s'ha acabat el temps i no s'han d'ajornar més aquestes propostes de renovació". I ha insistit amb contundència que "ara és el moment" i que ha arribat l'hora de posar-se a treballar. També ha manifestat que no es perdonaria que les generacions futures pensessin "que no ens hi vam atrevir" quan encara hi erem a temps. I ha conclòs amb una cita d'Albert Camus: "Els menyspreo perquè havent pogut fer tant van gosar fer tan poc".

Problemàtica:
Les actuals grans organitzacions internacionals de representació col·lectiva són obsoletes i mancades de legitimitat i "força social".

Proposta:
La reforma de les Nacions Unides i de les institucions internacionals ha esdevingut una exigència de representativitat universal i justícia internacional.

Postures:
Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació per a una Cultura de Pau, a la sessió de cloenda de l'itinerari 5 del diàleg «Contribuint a l'Agenda Global», que va debatre la reforma de les Nacions Unides i del sistema d'institucions internacionals.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Moviments socials, l’impuls a les organitzacions internacionals
 
RS Arquitectura institucional per una democràcia mundial
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
RS Quin paper han de tenir els joves en la reforma de les institucions internacionals?
 
RS Sessió plenària inaugural i sessió plenària de cloenda. Diàleg “Contribuint a l'Agenda Global”.