Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Causes i efectes de la migració juvenil a Mèxic
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Causes i efectes de la migració juvenil a Mèxic
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

La presidenta de l'Instituto Michoacano de la Juventud, Gabriela Molina, va dir que “el fenomen migratori juvenil mexicà és un problema jurídic i també polític”. Aquest problema afecta una quantitat de joves des dels 20 als 35 anys que, a la recerca d'un futur millor, abandonen les seves fronteres i s'embarquen a l'aventura de creuar la frontera amb Estats Units, molts cops arriscant la seva vida. L'explicació d'aquest fet recurrent és l'escassetat de treball i d'oportunitats d'acabar l'ensenyament secundari o el superior. A més, hi ha massa desigualtats socials i, evidentment, la temptació de provar sort al país del consumisme fàcil és un fet inevitable.

Lamentablement, les xifres i els estudis indiquen que molts cops es millora el nivell de vida, però el cost social és bastant alt. No disposen de serveis socials mínims, com la salut, el dret a jubilació o l'accés a la ciutadania nord-americana. Al mateix temps es veuen obligats a viure en clans, ja que la violència discriminatòria és summament important. .

Aquesta migració suposa la desintegració de famílies perquè deixen pares, germans, marits, mullers o fills. Les estadístiques indiquen que després de la venda de petroli, la segona font de divises entrants són els diners enviats des dels EUA pels residents legals i indocumentats mexicans. Un 18% de la població viu d’aquests diners. Un altre problema important és la incomunicació familiar i fins i tot el denominat “síndrome de l’immigrant”, és a dir, que després de molt temps fora ja no se sap a quin lloc es pertany. .

De manera incipient, s'estan desenvolupant programes pilot per incentivar la no-deserció escolar i la creació de llocs de treball per evitar que es desocupin els petits veïnats. Si aquest problema continua, es podria arribar a perdre un bon segment generacional. El govern està fent petits canvis, ara cal que els joves afrontin el seu futur amb majors expectatives. Aquest és el repte.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF El desafiament de la integració com a font de canvi i desenvolupament.
 
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 
RS La diversitat cultural. Migracions i moviment associatiu juvenil
 
IF Gestió local, bilateral i multilateral. Una sortida als conflictes.
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.