Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Ètica comú en les religions
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Ètica comú en les religions
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Està clar que es pot tenir una ètica estable sense necessitat de religions. El problema rau en el fet que pertànyer a una religió facilita la idea d’una ètica a escala global com a instrument per millorar la llibertat, reduir la desigualtat i propiciar la solidaritat.

Pel que sembla, al món occidental, s’ha establert una ètica cívica que sustentarà l’ètica futura. Aquesta ètica és una ètica de societats moralment pluralistes que tenen diferents codis que comparteixen uns mínims. Els mínims estan articulats segons les diferents propostes de felicitat, de vida en plenitud i en justícia.

Malgrat això, últimament aquests ideals s’han vist debilitats per polítiques de tendència laica inadequades en diferents punts del planeta. Per aquest motiu, aquesta nova ètica ha de tendir a fer que s’entengui que “als models de vida feliç, s’hi invita, no s’exigeix” emfatitza la professora d’ètica Adela Cortina. Les religions tenen molt per fer com a propostes d’esperança, però no com a armes de tret que només instrumentalitzen les creences de les persones. A la vegada, els estats han de normalitzar el fet religiós per una necessitat de justícia. No hi pot haver ciutadans de primera o segona categoria. “Tots som part del contracte polític que significa ser ciutadà d’un estat”, reitera Cortina. Per aquest motiu, els preceptes ètics s’han de continuar dinamitzant, a la vegada que es desenvolupen les societat humanes perquè siguin projectes de vida reals i efectius.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Perspectiva interreligiosa sobre la globalització per al bé comú (sessió 2)
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS La iniciativa de la regla d’or
 
RS Diàleg entre Naresh Dadhich i Marguerite Barankitse. Traspassant fronteres: accions mediadores a Àfrica i Àsia.
 
RS Cap a la consecució d’una ètica global
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.