Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets humans, necessitats emergents i nous compromisos > Conferència marc. Dones contra la violència.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Conferència marc. Dones contra la violència.
Diàleg de referencia: Drets humans, necessitats emergents i nous compromisos

Si només pensem que a l’Iraq hi ha hagut recentment una guerra, lamentablement estem equivocats, ja que a Llatinoamèrica fa molts anys que es produeixen conflictes armats, com en el cas de Colòmbia. Allà la lluita pels Drets Humans és una lluita de supervivència i el dret més violat, més enllà de la pobresa, l'exclusió social o altres, és en primer lloc el dret a la vida.

Gloria Amparo Suárez, una dona de 32 anys, explica com la seva Organització Popular de Dones Contra la Guerra de Barrancabermeja, a Colòmbia, fa de la lluita en defensa dels Drets Humans part de la quotidianitat. Aquesta agrupació neix de la resistència i l'autonomia de les dones d'aquest poblat davant dels crims, violacions i segrests dels seus propis marits, fills i amigues que porta a terme la guerrilla. Per això mateix, aquestes dones són objectiu militar per denunciar aquests fets. "Ser civil a Colòmbia és un delicte, perquè allà el dret a la mobilització està condemnat a mort", assegura. Suárez considera que la seva organització és una alternativa més a les que constantment (sindicats, església) exigeixen a les autoritats el compliment de les responsabilitats, com se suposa que s’ha de fer dins dels paràmetres de seguretat democràtica. Però el govern, amb la seva proposta de militarització de la societat civil i la protecció de la seguretat dels posseïdors de béns i serveis, és un objectiu més de lluita. "Es governa en la il·legalitat, sedueixen els nostres fills perquè entrin al servei militar i es continuï amb aquest cercle de guerra i, a més, no es controla la venda d'armes pels interessos econòmics involucrats", emfatitza.

Aquesta organització, que va tenir la seva veu al Fòrum 2004, es reunirà amb altres del 3 al 6 d'octubre a Bogotà, Colòmbia, en un seminari titulat "Construcció de Pau des de les Dones", per continuar proposant mesures de pressió i disminuir els devastadors efectes de la guerrilla colombiana.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Els drets humans en temps present i en temps futur: l’actualització i el desenvolupament de la Declaració dels Drets Humans en el nou mil·leni.
 
RS Sessió de clausura
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
IF Una acció responsable per a aconseguir el canvi
 
IF Cooperació nord-sud adequada
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.