Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´aigua: vida i seguretat > Sessió inaugural: Aigua i solidaritat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió inaugural: Aigua i solidaritat
Diàleg de referencia: L´aigua: vida i seguretat

El diàleg s'inicia amb la presentació d'un document per a la seva discussió, que serveix com a guió del debat al llarg del diàleg. Aquest document es posiciona sobre els principis de responsabilitat i sobirania, i es planteja clarament què és tenir dret a l'aigua. En un segon pas, el document busca marcs de conveni amb representants i ambaixadors de diferents governs, tal com ho mostra la presència de Mikhail Gorbatxov i Mario Soares.

La gènesi d'aquesta idea ens l'explica Bertrand Charrier, vicepresident de Green Cross International i director del diàleg sobre l'aigua. Parteix de la Carta de Mont-real del 1990, on es reconeix que l'aigua és una qüestió de supervivència i per tant és indissociable dels drets humans. Posteriorment, a la Haia, es va pensar a crear un comitè de savis en aquestes qüestions i és així com apareix l'Assemblea Internacional de Savis de l'Aigua, com a organisme amb autoritat i influència que fa una funció d'assessorament. El 2002, la cimera de Kyoto acull el comitè de savis i Green Cross, i des de llavors s'organitzen plans d'actuació conjunta com la redacció d'un conveni global, la creació de xarxes de vigilància anomenades mediadores de l'aigua o la publicació del Llibre blau.

Bertrand Charrier acaba la seva presentació dels objectius del diàleg amb una cita de Joan Manel Serrat que li sembla que els emmarca perfectament: «Si l'home és viu, l'aigua és la vida.»

Problemàtica:
Falta d'accés a l'aigua que crea greus problemes de salut i pobresa. Els governs, els ciutadans i les empreses no es volen sacrificar pels beneficis del Tercer Món.

Proposta:
Posicionaments globals amb empremta local. Pas de visions utòpiques a solucions reals, amb conceptes, instruments i objectius clars.

Postures:
Bertrand Charrier, de Green Cross International i director dels diàlegs sobre l'aigua: mobilitzem els ciutadans. Alexander Likhotal, president de Green Cross International: no hem d'anar a atendre només els problemes fàcils.

Bones pràctiques:
El moviment ciutadà, que va aconseguir salvar l'Antàrtida. Aprovació d'un compromís internacional: Convenció Global sobre el Tractament de l'Aigua.

Conclusions:
L'accés a l'aigua i al sanejament són un dret i una responsabilitat, es tracta d'una qüestió de supervivència i, per tant, és indissociable dels drets humans.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Una gestió ecosistèmica de l’aigua vs. la seva explotació com a producte.
 
RS La necessitat d’una nova cultura de l’aigua
 
IF Petrolització de l’aigua
 
RS Sessió plenària: Parlament
 
RS Simposi 6: Aigua i agricultura
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.