Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Pobresa, microcrèdits i desenvolupament > El microcrèdit a l’Àfrica: reptes, obstacles i oportunitats
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El microcrèdit a l’Àfrica: reptes, obstacles i oportunitats
Diàleg de referencia: Pobresa, microcrèdits i desenvolupament

En la primera sessió plenària del matí es va parlar del “Microcrèdit a l’Àfrica: reptes, obstacles i oportunitats”.

Jaime Duran, membre de la Creu Roja Espanyola i Responsable de Cooperació Internacional per a l’Àfrica, va ser l’encarregat de presentar i moderar la sessió. Per Duran el fet de poder donar suport a les iniciatives africanes, en comptes de la simple caritat, és la millor aportació del microcrèdit a l’Àfrica.

Concretament, va destacar la importància d’aquest tipus de finançament per a poder acabar amb el sofriment de les dones africanes. En aquest sentit, va arribar a afirmar que “el microcrèdit és una qüestió de gènere, sobretot a l’Àfrica, on la dona té un rol molt important”.

Posteriorment, John Hatch i Jean Bosco Mussana van explicar les seves experiències en els respectius projectes de microfinançament. Per una banda, el fundador de FINCA, John Hatch, va explicar la seva experiència al capdavant d’aquesta organització encarregada de gestionar els bancs comunals existents. Per Hatch, que va definir el microcrèdit com a “programes que ofereixen serveis financers i no financers a famílies molt pobres per millorar-ne el benestar”, els bancs comunals (grups de persones pobres que es reuneixen i s’autogestionen) són un tipus de metodologia de microcrèdit molt útil. Sobretot va destacar, igual que Jaime Duran, la importància del microfinançament per a les dones.

L’apoderament de les dones a través del microcrèdit ha propiciat, segons Hatch, una revolució pacífica. El ponent va constatar que, a diferència dels homes, les dones han destinat els fons rebuts a l’ensenyament dels seus fills, tot convertint l’educació en un mecanisme per a sortir de la pobresa. El repte seria, segons Hatch, permetre que aquesta generació tingui accés a llocs de treball qualificats i, per tant, va remarcar la necessitat que el microcrèdit es converteixi també en producte financer de segona generació a través de beques o donant facilitats a l’hora d’establir negocis.

Per altra banda, Mussana va explicar la seva experiència de crèdits rotatius a Rwanda. Després de la guerra de 1996, calia restablir les estructures i començar de nou a desenvolupar les comunitats. Els comitès locals, amb el suport internacional de la Creu Roja, es van dedicar a gestionar els fons que obtenien dels bancs populars. El comitè local, format per la mateixa comunitat, escollia els beneficiaris del crèdit, el qual calia retornar per després poder ajudar altres persones vulnerables. D’aquí ve el concepte de crèdit rotatiu. Però per Mussana, l’aportació més important dels fons rotatius a Rwanda ha estat el fet de realitzar una tasca comuna: “treballar tots junts ha ajudat en la reconciliació de les comunitats”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS L’objectiu de desenvolupament del mil·lenni i el microcrèdit. Com pot el microcrèdit participar en l’objectiu de reduir en un 50% el nombre de persones amb ingressos inferiors a un dòlar al dia per a l’any 2015
 
IF El microcrèdit: eix de desenvolupament social i econòmic, de la lluita contra la desigualtat i contra la pobresa.
 
RS Dones joves rurals per al desenvolupament i l’avenç de pobles
 
AS Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
 
RS L’estat de la salut en el món i els seus determinants
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.