Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > La Mina > La Mina. A 500 metres del Fòrum

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La Mina©Fòrum Barcelona 2004/Andreu Adrover
©Fòrum Barcelona 2004/Andreu Adrover
ImprimeixImprimeix
La Mina. A 500 metres del Fòrum

La Mina és una nova instal·lació d’imatge i so de la fotògrafa Hannah Collins.

Quan: Del 09/05/2004 al 26/09/2004
On: Recinte > Zona d'accés > Edifici Fòrum

  PresentacióInfo TècnicaFotos  
Presentació El material, compilat i editat a partir de catorze hores de seqüències enregistrades en 35 mm per l’artista i el seu equip a la Mina –un enorme barri construït a l’extraradi de Barcelona– es va transferir del format original a la plataforma digital per a una instal·lació amb cinc pantalles. L’obra expressa la preocupació per la condició humana característica de les primeres fotografies de Collins, però introdueix una relació sintàctica en un conjunt d’imatges seqüencials i en moviment per crear un retrat del món contemporani a través de la investigació de la tècnica, la convenció narrativa, les persones i el lloc.

L’estructura de pantalla múltiple de La Mina copsa les complexitats de l’observació i qüestiona la versemblança de la representació, rebutjant el moment únic i decisiu de la imatge fixa de la fotografia. Collins va treballar amb els gitanos de Barcelona durant més d’un any per construir una relació viable entre els membres de la comunitat que participaven en el projecte per tal d’influir la seva representació en la pel·lícula. Els gitanos es van convertir en els autors de les narracions, cançons i episodis d’aquest projecte i van treballar conjuntament amb Collins en l’elaboració del guió. Quan el líder gitano Manuel Fernández va introduir l’artista a la comunitat de la Mina, tot el barri es va implicar obertament en el projecte.

Els diferents «autors» de La Mina proporcionen a l’obra una gran tensió i vitalitat. Els múltiples punts de vista cristal·litzats en una única obra d’art contraresten la història polèmica i malentesa dels gitanos a Europa. Tres o més perspectives llegibles intervenen en els documents filmats, les situacions socials i els escenaris teatrals de La Mina. El guió s’arracona davant dels contratemps, l’espontaneïtat o les dificultats de l’entorn físic. Els voluminosos aparells de filmació, la càmera, els focus, els amidaments, els crits, les ordres, els equips de gent –«la teatralització de ser vist»–, necessaris per a la producció –visibles per a la població gitana, però ocults a l’espectador–, afecten el contingut del document.

La transparència condiciona el comportament i posa de relleu els problemes del cinema com a índex d’objectivitat. Amb un coneixement escàs de la cultura gitana en la qual es despleguen aquestes narracions i de la dinàmica situacional de l’obra, l’espectador constitueix un altre element de l’autoria. Impulsat cap a la condició de vagareig i territori evocada i establerta en la traducció que fa l’artista del barri de la Mina, l’espectador es veu immers en la profunditat del tema de Collins al llarg d’un cicle de tres dies i tres nits. En contrast marcat amb el batec cronometrat i lineal dels mitjans d’entreteniment contemporani, rígidament lligats a la cultura del consum, el projecte dels gitanos descriu la temporalitat més enllà del ritme regulat generador de beneficis. Collins descriu la cultura nòmada dels gitanos en les relacions esculturals amb l’espai i l’escala i posa de relleu la figura i el gest, la comunitat i l’individu.

Robert R. Riley

Documentació associada:
Dossier de premsa